Спомняте ли си Бай Ганьо?

И нещо от мен, в Деня на хумора и шегата!
Бай Ганьо чете "Бай Ганьо" - Илия Бешков

През последните 30 години живях така, че нито за миг не го забравих! Изобщо той е незабравим, защото ако в нещо успя Алековият герой - това е в преобличането. Назад във времето остана отхвърления агарянски ямурлук, свали той дори белгийската мантия, макар че тъгата по нея остана у една част от сънародниците му. Обличаше последователно шинел и червена рубашка, после пусна брада, сложи очила и се затъркаля по площадите. После и таз мода като мина, съвсем се поевропейчи, взе да си купува лъскави коли, телефони, хейтъри и тролове.
Освен да се преоблича Бай Ганьо не научи нищо друго. Ако надникнете в душата му и днес ще видите все същото: копнежа по келепира, нашите да са на власт: за да се докопаме до Солунската митница или до европарите, все тая! Напълни държавата с дочолувци, гочоолувци, бодковци, аслановци и гуньоадвокати, размножи ги, разплоди ги почти като Създателя! Бди зорко и ги охранява: Не ги бутайте, санким 1 147 000 гласа имаме!
И си повярва, че е равен Богу: И рече: "Тук ще бъде България! Такава ще е България!" "България за нас!" - вече не е само мечтан вестник, а цяла индустрия, журналистическа! /Спомнете си, че Бай Ганьо беше и журналист!/ :)
Все така Бай Ганьо знае да клати шапка на големците. Все така шества по Европата, за да продава българските ценности. Все така Европата му се смее добродушно, щото нали знаете: "Трима папи са го галили по главата!"
О, научи се Бай Ганьо да бъде опозиция!
Ще кажете на кого? :) Как на кого, ами на когото трябва! Знае той! Мъдър и премъдър е вече! Изпедепца се!
Иначе в България все така реве: Че, знайш ли, иначе - "Задунайска губерния"!
Избори отдавна знае да печели: "Как?" - ще речете? Все така: с Гуньо Адвокатина, с Данко Хайрсъзина и с внучето му, с 50 души хамали и прангаджии. /Може и малко повече да са: по 50 във всяко село и квартал./ :)
Все така не допуска селяните до секциите и прави постановки, за да дойде и полиция, и жандармерия и да разгони Ентелигенцията с извадени шашки. "Проч, продажная сволоч!" "Задунайска губерния!"
Е, ако все пак ги допусне, селяните де, да си "пуснат гласа" и за това си има цака: Околийският -наш, бюрото - нашето, кметовете - наши, в Парцал махалеси - все са наши. Скалъпваме ги процентите!
Тъжното е, че дори "умните и красивите" вече не му се смеят чак толкова много! И даже му клатят шапки и викат силно: "Задунайска губерния! Задунайска губерния!"
И се разтроил Бай Ганьо, разчетворил се, коалирал все със себеподобни! И ще ни управлява во веки веков! Защото "умните и красивите" сме хора индивидуалисти: десни и леви, сини и червени. Мъдруваме там по кафенетата, разказваме си веселите случки за Бай Ганьо. Все сме от "Весела България!"
И Бай Ганьо все така ходи по кафенетата, ама по европейските, все така там открива правилните хора, които могат да го заведат на баня, да си измие той нашарените от мръсотия телесни членове и чисто нов да ни се препоръча пак!
Знае той, Бай Ганьо!
Знае, ами ние, "умните и красивите" какво знаем!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!