Червено...

Днес денят е чуден - топло, светло, сухо, само за разходка. Обаче слънцето блести в прозорците, по мебелите и там личат следите от зимата. Значи е време за едно основно чистене. Няма да чакам Благовец, а и на шестия етаж двор няма и огън няма как да запаля, че да изгоря следите от зимата. Затова вадя, тупам, бърша и събирам на една страна артефактите на съвременната занаятчийска индустрия, купувани от сергийки из цяла България. Натрупвам до тях подарените ми мартенички.

Тупам другите, автентичните - от моята ракла... И си мисля, натрупах доста съкровища в нея, това означава ли, че и моята вече трябва да носи името "От раклата на баба Цецка" или мога да я нарека "България от край до край"? :) Дано БНТ да не ми искат да им плащам такса за присвоеното име. :) Но "България от край до край" повече мяза на моята колекция...
И гледам червеното - по престилките, по мартениците, в капанската китка, в пушетата, с които се води хорото, и си казвам: разбирала си е българката от майсторията да създава уют. В дългата някога зима, в затрупаното със сняг село, когато се е мръквало рано, и не е имало улично и домашно осветление, червеното е сгрявало ума и душата. Червенеело огнището, синеел пламъкът на газената лампа, а българката тъче, веза и все към червеното посяга, да й е весело, да и е светло, да й е засмяно.
Червеното, аленото, то те усмихва! Усмихвам се и аз и чистенето не ми тежи. Чета си текста отново, нещо червено да съм пропуснала. Ами разбира се, червеното вино... И то те усмихва... Даже повече от всичко червено вкъщи. То си има тая магия да усмихва младо и старо, както и да лекува всички депресии.
Наздраве! И добре дошла, Пролет!
Да извадим като бабите червеното от раклите, че да се смее Марта!

От "Истории на моите китайски гуменки"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!