Приятелство


    Рижият котарак лежеше  в купчина златистожълти есенни листи. Хем се топлеше на последните слънчеви лъчи, хем се чувстваше обичан. Стопанката му трудно го различаваше сред пъстрата шума и го викаше търпеливо. Рижко не бързаше да се появи. Есента беше тяхното време – топлото и меко като спомен. Котаракът знаеше, че Дора го вика, за да го затвори вкъщи, докато е на разходка с приятелката си. Познаваше всяка нейна стъпка. Тя беше като тази от вчера, от онзи ден, от миналия месец. 
        Преди години Рижко - настойчиво мяукащо гладно коте, се яви на стълбите пред къщата на Дора, за да я направи своя стопанка. Тя тъкмо се беше върнала  в родния си град след тежък развод. Единственият й син от години живееше в Съединените щати и имаше многоцветно семейство. Майка му не познаваше внучетата си, защото не се реши на дългото пътуване през океана. Остана при родителите си, за да не са сами в последните си дни.


        - Не знае ли, че мъжете искат свобода! – промърмори Рижко и потрепери, листата бяха влажни.
            Мила, приятелката на Дора, с която се знаеха от времето, когато им връзваха косички и им обличаха мантички и шорти, за да ги заведат в детската градина, остана сама почти по същото време. Съпругът й почина, а дъщерята, зетят и внучета поеха към София. Двете приятели, подновили старата дружба след 30 години раздяла, се вкопчиха една в друга, като в първия ден в детската градина, когато трябваше да изядат супата от леща. 
       - Такива са връзките на възрастните хора... драматични, патетични и малко скучни, – разфилософства се Рижко – а нима аз съм още млад.
            Фейсбук стана любимо място на Мила и Дора, те си създадоха специален ритуал:  сутрин, всяка бързаше да отвори прозореца на виртуалното си аз, за да светне зеленото кръгче на приятелството и надеждата. Докато беше жив Петър, съпругът на Мила, се мусеше, но не казваше нищо. Към 11:00 часа приятелките се срещаха в парка, разхождаха се бавно и си говореха. За обяд се прибираха, а надвечер, след сериала тръгваха една към друга за вечерната разходка. 
            - Какво си говорят толкова? – мрънкаше Рижко. – Нямат вече никакви проблеми, нямат и планове. 
           Споменът накара Рижко изревнува, а после да затвори очи примирено. И аз съм стар и самотен, откакто избяга моята черно-бяла хубавица. А бях млад, пъргав, красив, умен. Прескачах огради, спусках се по балкони и асмалъци. За любовта! Горчивината още тровеше котешката му душа. Черно-бялата хубавица изчезна ненадейно. Стопанката й ходи да я търси, пуска обяви в интернет, разлепи настойчиви бележки из квартала. От любов ли страдах, или от самолюбие? - питаше се всеки път Рижко. Все още не признаваше истината пред себе си, но се отказа завинаги от любовта. Е, срещаше се с различни дами през пролетта, напълни махалата с наследници, но любов - не. Забрани си това чувство.
      

        Дора се отказа го да вика, заключи входната врата и тръгна към парка. Този път Рижко я последва като ревнив любовник - криеше се зад кошчета и пейки, надничаше и мъркаше  негодуващо. Двете старици се срещнаха при Вазата, тръгнаха по алеята, вероятно следваха един и същ маршрут. Седнаха на една пейка, говореха тихичко, усмихваха се една на друга…            
        Ненадейно по алеята се зададе млада жена, бягаше със слушалки в ушите и с черни очила. Спъна се в опънатите крака на Дора и старата жена се сконфузи. Краката я боляха и тя ги опъваше напред, за да починат. Стариците се преместиха на пейка в страничната алея.
            - Кой ли ще забележи иначе две старици? – каза тихичко Дора.
         Рижко не посмя да се приближи съвсем и не чу какво си говорят приятелките. Като че Мила плаче... И Дора се разплака и прегърна другарката си. Мила й говореше нещо успокоително, после й подаде ръка да се изправи.  Коленете не я държат - сети се Рижко. 
        Двете жени тръгнаха бавно, хванати за ръка. Пред Вазата се разделиха и Дора се заклатушка като пияна към къщи. Рижко усети, че се случва нещо необичайно, се втурна да я изпревари. Ще я пресрещне, за да я утеши. Дора го видя,  взе го на ръце и се разрида с глас.
            - Рижко, Рижко, скоро ще останем сами, Мила има рак.
      После отключи вратата, влезе с обувките в стаята, тръшна се на дивана и захълца неудържимо. Рижко се сви мълчаливо в скута й, с усещането, че е напълно безполезен. Зеленото му око срещна зелената точка до името на Мила. Все още светеше… 

От "Историите на моите китайски гуменки"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!