"Ако Господ умре, ще турят свети Никола да го замества"



МОЛИТВА КЪМ СВЕТИ НИКОЛА ЧУДОТВОРЕЦ

Архиерею Божи, светителю Христов, просветли светилниче на църквата, предивни чудотворче, усърдни молитвениче, бърз помощниче в беди и избавителю от нещастия, отче наш Николае, чуй ме, който с вяра и любов пристъпвам сега към тебе и моля твоето силно застъпничество в предстоящето ми плаване. Ти от младини бе избран съсъд на Светия дух и с високите си добродетели достигна духовно съвършенство и светост и непрестанно вършиш дела на милост и множество чудотворения. Ония, които плават по вода, ти ограждаш с твоята закрила и при бури спасяваш от гибел. Затова и аз, който предприемам това плаване, с вяра припадам пред тебе и усърдно те моля: не ме пренебрегвай, но се смили над мене и ме пази по време на плаването и избави от беди и изпитания. Моли Пастироначалника, нашия Спасител Господ Исус Христос, да просвети ума, изостри вниманието, укрепи десницата и благослови труда на кормчиите на кораба, та спокойно, мирно и тихо да го изведат до пристанището, за да изпълня доброто си намерение с успех и радост, та с благодарност да славя и превъзнасям всесветото име на Живоначалницата Троица и твоето силно покровителство. Амин! 


4,5 и 6 декември - света Варвара, свети Сава и свети Никола са православни светци, но в народните вярвания те имат различен облик и са обградени с много и разнообразни легенди.
Дните бележат началото на същинската зима според народните вярвания. Църквите и манастирите с патрон Свети Никола могат да се открият на невероятни места. Едно, от най-красивите в България, със сигурност с най-високите кипариси, които съм виждала, е Мъглижкият манастир. 


Макар че го посетих още миналото лято, не съм публикувала снимките, защото се канех да пиша пътепис за него, както се вижда интересно място с възрожденска история. Но пътеписите се отлагат за неясното бъдеще, така че, ми хрумна да разкажа за Света Варвара, чийто ден е утре, Свети Сава, когото православната църква чества на 5 декември и Свети Никола. 
Днес цял ден слушам една тъпа реклама - верига магазини предлагат изчистен никулденски шаран. Ами, че според народните вярвания шаранът е рибата на Свети Никола, именно заради люспите. За деня на Свети Никола трябва да имате нещо блестящо, най-добре люспа от никулденски шаран, ако я носите в портфейла си, парите в него, няма да свършват. Така, че купете си никулденския шаран с люспи и си скрийте една люспичка за здраве, богатство и благоденствие. Не случайно свети Никола е покровител на банките и банкерите.

Според народните вярвания Свети Сава се почита и като жена, вярва се още, че Варвара и Сава са сестри на свети Никола, затова в миналото българите казвали: „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.” Още от дните на Варвара и Сава се чака големия празник Никулден. Вярва се, че Варвара „заварява” болестите, ала още по-опасна е св. Сава, защото ги „разсява” по хората. Празникът се определя като женски и ритуална роля имат жените и девойките.
Жените пекат медени питки и ги раздават на пътниците – да умилостивят болестите, да я изпратят далече от домовете си. Раздават царевични питки и ракия.
За Баба Шарка се меси специална питка, която през нощта се оставя на полица – край огнище – да дойде болестта, да си хапне, да се смили над децата и да не напада къщата.
Двадесет дни преди Коледа, в средата на коледните пости, на Св. Варвара, по къщите тръгват „варварки”. Те наричат за здраве и берекет, стопаните ги приемат с радост, даряват ги ябълки и сушени плодове, с брашно. Затова празникът е известен в Тракия като Женска Коледа и тогава е първата кадена вечеря. По нашия край тя е на Игнажден.
Сава е светица, свързва се със света на болестите и царството на мъртвите. В науката това е света на хтоноса. В народното предание Сава и Варвара са два куци вълка, които вървят отзад след други пет. Вечерта на св. Сава е приготвя празничната Никулденска трапеза. Раздава се и за „бог да прости” на гробищата.
На св. Сава може да се направи магия за задомяване. Девойките пресяват брашно през обърнато сито, възрастни жени ги учат как да държат ситото изправено, как да се задомят щастливо, да си намерят добър мъж, който да ги обича, и всички са убедени, че пожеланията за късмет и благополучие непременно ще се сбъднат.
Според друга легенда свети Никола е брат на свети Димитър, свети Георги, свети Михаил, свети Иван и свети Илия. Когато шестимата братя си поделили света на свети Николай се паднали водите и ветровете.
Светецът получава в дан курбан риба, най-добре шаран, защото шаранът му е помощник. Според легендата, когато го застигнала буря и на лодката му се появила дупка, светецът я запушил с шаран.
Костите на шарана, не се хвърлят, или се заравят в земята, или се изхвърлят в течаща вода, за да има здраве и берекет за всички членове на семейството.
Параклис "Св. Никола" на нос Калиакра

Никулден е празникът на Бургас. Според Регионалният исторически музей "от древността сред бургаските лодкари се запазило поверието, че при правене на нова лодка, на носа й задължително се вгражда иконата на Св. Никола. Това укрепва нейната конструкция и пази от бурите в морето. В семействата на бургаските рибари много сериозно продължава да се спазва обичая за палене на свещи в дома пред семейната икона на Св.Никола, когато мъжете са в открито море. Така моряшките жени търсели подкрепата на светеца, за да върне съпрузите им живи и здрави. По спомени на стари бургазлии до 40-те години на ХХ век, в навечерието на празника по-възрастните и добродетелни жени обикаляли къщите на моряците и рибарите и взимали по шепа жито. Вечерта те го сварявали в къщата на някой уважаван и известен с добър късмет рибар, поставяли го в специален съд във форма на кораб и го украсявали, а на сутринта преди празничната служба го осветявали в църквата. Така осветено от Никулденското бдение, житото било раздавано по домовете за помен на починали или загинали в морето моряци и рибари. Поменът завършвал на брега на морето, където хората хвърлят във водата венци от бръшлян заедно с остатъка от житото и преливат с червено вино в памет на загиналите моряци рибари през изтеклата година.И днес се спазва обичая в Бургаско никой рибар, моряк или член на семействата им да не работи на Никулден и никакъв кораб или лодка да не излизат в морето, освен за извършване на ритуала за помена. Ако са на път в далечни морета, те спират там където ги свари празника и пускат котва. Моряците празнуват в чест на св. Никола с окичени със зеленина и цветя носове на лодките и корабите."
Църквата "Св. Никола" - Къпиновски манастир

Друга любопитна легенда е, че в Деня на свети Никола не всеки има право да хапне от обредно приготвения шаран, а само този, който се е черкувал в източноправославен храм, който носи името на светията. 
Никулден се празнува не само от имениците, а от всички православни. Съществува народно вярване, че свети Николай е най-личният между светците. Ако Господ умре, ще турят свети Никола да го замества, казва поверието. Свети Никола е и първообраза на Дядо Коледа, в католическите страни той не случайно се нарича и Санта Клаус.
"Св. Никола" - Жеравна
От "На село е най-добре"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!