Велики четвъртък

Днес е Велики Четвъртък, важен ден от Страстната седмица, и е време да боядисаме яйцата и да приготвим „младия квас“ за козунаците. Но преди това сме ви подготвили кратко четиво, с което да припомним обредните стъпки към светлия празник Великден.
Повече информация можете да намерите на нашия уебсайт: https://bit.ly/2Kc1hS2, както и на сайта Сторник https://bit.ly/2KcovaW.
Снимката е от експозицията на музея

Приятно четене!
Страстната седмица е времето от последните дни от земния живот на Христос. Свързва се с неговите повели и предсмъртни изпитания. Християнските пости в този период са строги. За всеки един ден от седмицата е отредено званието „велик“.
В народната култура първите дни от Страстната седмица се ползват за почистване на домовете и стопанствата, къпане на децата „за здраве“. В Родопите децата ходят да берат горски здравец за близките си на Велика сряда. По-рядко на същия ден се боядисват яйца. Ако това се стори, то те се слагат в сито върху червен плат и се изнасят на двора „да ги види слънцето“.
Според българската традиция следващите дни се почитат със съсредоточеност в приготовленията на великденската трапеза, с редица забрани и ритуали най-вече за предпазване на стопанството от природни беди.
На Велики четвъртък се боядисват яйцата, държи се първото от тях да е вапцано в червена боя, заради магическата ѝ сила. С него се потриват бузите и челата на децата „за здраве“ и против уроки. На този ден се приготвя „нов млад квас“ за Великденските хлябове. В Пловдивско, за да са благодатни посевите и пазени от градушка, червеното яйце се хвърля срещу градоносните облаци. В някои села от Родопите се заравя насред нивата.
Разпети петък е ден на особено почитание, молитва и пълен пост.
На Велика събота се месят и пекат обредните хлябове, украсени с цели бели и червени яйца за семейството, кумовете и лазарската кумица. Почитат се и мъртвите.
През Страстната седмица се въздържаме от храна и от обща работа в очакване на същинския голям празник Възкресението Христово.
Забрани:
1. Не се работи селскоктопанска работа.
2. Жените не предат, не тъкат, не шият
3. На Разпети петък не се говори високо, не се празнува
4. Не се зачева дете, че да не се роди с недъг
5. Не се връща човек от вкъщи, без да му се даде яйце на Възкресение.
Нека бъдат мирни и смирени предстоящите Светли дни!
Пазете се!
Регионален етнографски музей - Пловдив

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!