Глава втора. Ново начало за Фолклорен фестивал "От Дунав до Балкана", 2013 г.

История на Фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана”
„Фестивален вестник”, бр. 1, 2015 г.
Текстът е допълван за настоящото издание

           
Откриването - 2013 г.
Шестото издание на фестивала неочаквано получи щедро предложение от кмета на Община Борово Георги Георгиев да разпределя награден фонд от 3000 лв. Толкова пари в културата рядко някой дава доброволно и по самоинициатива. Наградният фонд бързо бе разпределен – за Купата на кмета – 500 лв, диплом и много слава. Създадохме вече 14 категории като парични награди от по 250 и 100 лв съпровождаха само златните медали. Отново важно място в надпреварата взе наградата на публиката, създадохме специална грамотата за „Автентичен костюм”, продължихме да определяме „Откритие на фестивала”, както и най-млад и най-възрастен участник, като възрастовата разлика по между им обичайно е 75 – 80 години.
            За участие през 2013 г. се бяха записали над 2000 участници.
            Двата състезателни дни (6 и 7 септември) се превърнаха в безкраен празник, фестивалът затъмни дори натовареният с много емоции – 5 септември 2013. Тук може би е момент да кажем, че Шестото, Седмото и Осмото издание се провеждаха на открита сцена. Над входната площадка на читалището се издигаше подвижна сцена, която беше професионално озвучена и осветена от екипа на импресарска къща „Латона Лайф“. Може да не ми повярвате, но се оказа, че хората предпочитат да гледат седнали на градинските пластмасови столове на площада, вместо на удобните седалки в читалищния салон.
За пръв път на Шестото издание фестивалът излезе на открито, отново по щедрото предложение на кмета на общината.
Шестото, Седмото и Осмото издание не останаха без публика нито за миг, публиката заемаше местата преди началото на състезателните дни и си тръгваше след последните акорди на Жицата. Тези три издание събираха своя собствена публика. Специално в града идваха хора да гледат, да снимат, да попият атмосфера. Живеещите в чужбина боровчани не си тръгваха веднага след сбора, чакаха да минат празниците на общината, за да са по-задълго част от празничната атмосферата на родния град.
           J но песента се оказа някакъв особен феномен – веднага, на мига вдига насядалите на хоро.
Шествието на Шестото издание започна в 8,30 часа, мислехме си, кой ли ще ни гледа, нали хората в дискотеката под звездите продължиха до ранните часове на 6-ти септември. Но в 8,30 часа в града царуваше празнична атмосфера – сергии, пълни със зяпачи барчета, автобуси с пременени самодейци, шум, веселие, радостни усмивки. Е вече не се виеха кръшни хора, нямаше време за дълги посрещания – военен ред цареше пред читалището – колективите идваха облечени и веднага се отправяха за началото на шествието. Веднага след откриването, още в 9,20 часа на сцената се изявиха първите самодейци, за пръв път състезателната програма продължи до късните часове на деня, но пък сцена си имаше и осветление, а изчаквахме ли някой закъснял участник – Жицата, новият ни приятел - озвучител от „Латона Лайф”, пускаше хора, първо – „Бяла роза”. Питала съм Жицата по колко пъти на издание пуска „Бяла роза“, отговорът му изненада и мен – по 11 – 12 пъти. Приятелите ми знаят колко бях скептична към „Бялата роза“,
           
"Белянка" - Дългопол, Варненско
Вторият състезателен ден започна в 8,00 часа сутринта, състезателите не очакваха журито да е толкова ранобудно, но точно в осем седяхме по местата, съсредоточени в първите изяви. Поради това, че някои от заявилите участие не се явиха, вторият състезателен ден завърши към 19,30 часа. За да не скучае публиката веднага започна Концертът на най-добре представилите се. В 22,00 часа той свърши, а журито все още пишеше протокола. Отново хора до късните часове на деня. Във фестивалната надпревара реално взеха участие около 1800 самодейци – 75 певчески колектива, 25 танцови състава, 14 обичая, 80 индивидуални изпълнители и камерни формации.
"Преславейче" - Имренчево, Шуменско
Помня, че участниците от Паламарца бързаха да си ходят, ръководителката им Юлияна Петрова имаше рожден ден и щеше да прави купон. Трябваше да ги задържим на всяка цена, за да си получат наградата, но без предварително да им кажем за нея. Успяхме и наистина ги изненадахме. Следващата година отново дойдоха и донесоха подарък на кмета и на читалището.
През 2013 г. голямата награда – Купата на кмета си оспорваха 17 читалища, но големият сблъсък беше между носителите й от 2010 – село Ветрино, област Варна и далите неоспоримо заявка за нея през 2013 – село Паламарца.
С голяма симпатия определихме „Откритието на фестивала” – три мили девойчета от формация „Преславейче” – село Имренчево, община Велики Преслав, област Шумен. На Седмото издание те дойдоха пак и вече взеха медал.
Така имаме много нови приятели в почти всяко село и град от Габрово и Плевен до Добрич и Варна, че и във Видин и Монтана.

"По Колада у Паламарца" - с. Паламарца, община Търговище
Специалната награда на фестивала „Купата на кмета”купа и парична награда от 500 лв получи Народно читалище “Искра 1893” – село Паламарца, Община Попово, област Търговище.

Към: Ново начало за ФФ "От Дунав до Балкана" - 2014 г.
Назад към:Ново начало за ФФ "От Дунав до Балкана" - 2013

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!