Един опит за административно преустройство 2003 – 2007



В края на 2003 г. отново се провеждат местни избори, за кмет е избран инж. Евгени Алексиев от листата на БСП.
На първото заседание на Общински съвет – Борово за 2004 г. се приема нова структура в Общината, разкрива се отдел „Социални дейности, образование и култура“, през април стартира първата за общината услуга, с делегирана от държавата дейност – Център за социална рехабилитация и интеграция за хора с увреждания.
Общи белези на следващите три мандата от края на 2003 до юбилейната 2014 са:
– От 2004 г. за финансиране на определени общински дейности е необходимо да се пишат и защитават проекти, натрупан е и първоначален опит;
– Разработват се планови стратегически общински документи;
– Разгръща се нова и почти непозната до този момент сфера – сферата на социалните услуги, така че в частност решението да се създаде социален отдел в Общината е добра инициатива.
Голямото изпитание пред кмета и общинската администрация е да стопи дефицита в общинския бюджет, който в края на 2003 г. е 328 000 лв. или почти 18% от общия му размер. До края на 2004 г. дефицитът е доведен до 72 000 лв., преодолян е до края на 2005 г. До края на мандата неразплатените разходи са сведени до нула, а преходният остатък възлиза на 720 000 лв. Кметът Алексиев наследява и проблемът със сметосъбирането. През септември 2006 г. е създадено Общинско предприятие „Горски фонд и чистота“. Предприятието стопанисва върнатите след съдебен спор между държавата и Общината над 10 000 дка гори, вменена му е задача да полага грижи за общинските публични площи, пътища, тротоари и паркове. За започване на самостоятелна дейност по сметосъбирането и сметоизвозването е закупена техника и нови съдове. През март 2004 г. започва да се работи за реализация на ново регионално депо, което, за съжаление, не е изградено и до ден днешен и изграждането му ще прескочи и в следващия мандат.
2004 г. е юбилейна година – чества се 20-годишният юбилей на града.
През май 2004 г. депутатът от СДС и почетен гражданин Христо Марков посещава община Борово по покана на кмета Евгени Алексиев.
В интервюто му по повод 20-годишнината от обявяването на Борово за град – бр. 8, в. „Трибуна“, регионално месечно издание на общините Борово, Бяла, Две могили и Ценово, издавано от ОИЦ Борово 2005 – 2006 г., научаваме следното: „Възходът на Борово, постигнат между 60-те и 80-те години е спрян през 90-те от икономическата криза, която изчерпа въглищата в боровския локомотив на прогреса“. Едно по едно си отиват предприятия, а други поддържат персонал само за охрана. Промишленото животновъдство – гордост на района – е ликвидирано като отрасъл. Ниските доходи, високата безработица карат хората да се затварят в себе си със своите лични проблеми, не вярвайки, че някой може да им помогне.
Тук е моментът да се спомене, че в две последователни години вестник „Трибуна“ излиза към ОИЦ; много от информацията за 2005 и 2006 г. е съхранена благодарение на две наши съгражданки, които днес не са между живите – Петя Сотирова и Цветана Димитрова.
Въпреки трудния преход започват да се появяват малки фирми и предприятия на леката промишленост… Заработват множество частни магазини, навлизат нови технологии в производството и комуникациите.
Eдно от мероприятията за честването на 20-годишния юбилей е откриването на новия Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания. От бр. 9 на в. „Трибуна“ научаваме, че Христо Марков – първият почетен гражданин на Борово  – е личността, избрана да пререже лентата. На юбилея присъстват четирима почетни граждани на Борово – Христо Марков, Андрей Костов, Цецко Колев и Руска Недялкова. Поетът Христо Черняев изпраща поздравителен адрес. На тържествата присъстват лекарите Никола и Мария Събеви.
За трети път през последните десет години копието на Боровското тракийско сребърно съкровище от РИМ – Русе гостува в града.
Със спортни уреди и люлки се оборудва дворът на ДДЛРГ – Брестовица, те се закупуват и със средства, осигурени от Корпуса на мира, по проект на Алекс Лейн. В ниша, на сградата на Община Борово, е поставено послание към боровчани, които ще честват празника на града след 50 години.
През м. ноември 2004 г. проблемът със сметосъбирането и сметоизвозването, както и таксата за тях, показват сложността му и необходимостта от мерки, които трайно да го решат.
В началото на 2005 г. за пръв път служители от социалния отдел на Общинска администрация и покойната Петя Сотирова разработват самостоятелно проектната документация за наемане на безработни по програма на Агенция по заетостта. Общината наема над 400 безработни във всички населени места на общината. Оттогава до днес (средата на 2014 г.) Община Борово изготвя и управлява самостоятелно всички програми за заетост.
Април – май 2005 г. се провежда стачка на КТ „Подкрепа“, за решаване на национални проблеми в образованието. Стачкуващите се срещат и с кмета на Община Борово.
В края на учебната 2004 – 2005 г. СОУ „Св. Климент Охридски“ финализира проект за библиотека и социокултурен център – средствата са от програма СПА, проектът се съфинансира от Община Борово. Проектът е изготвен от учителите с помощта на двамата доброволци от Корпуса на мира. И до днес СОУ – Борово има една от най-богатите училищни библиотеки.
От средата на юни 2005 г. в сградата на Общинска администрация е монтиран първият за общината банкомат. Той е на Банка ДСК.
През 2005 г. със средства, получени по проект – 15 000 лв., Община Борово преекспонира тракийска гробница от IV- ІІІ в. пр.Хр. от местността „Четирите могили“ в централната част на града.
На 3 юли 2005 г. унищожително наводнение залѝва села от Боровска община – Волово и Батин. Община Борово активно подпомага пострадалите.
На 21-вия рожден ден на града за пръв път се създава традицията да се провеждат забавно-развлекателни състезания, в които да вземат участие и гражданите – инициативата „Железен мъж“ събира много ентусиасти и голяма публика.
На 3 октомври 2005 г. министърът на труда и социалната политика – Емилия Масларова, посещава ЦСРИ „Детелина“.
През 2006 г. в мероприятията около 5 септември се провежда скулптурен пленер на тема „Съвършенство с каменна душа“, открит от заместник-министъра на културата Иван Токаджиев. В него участват с проекти осем скулптори, между тях е младият боровчанин Владимир Тодоров. Изработените скулптури украсяват градския площад и оформят неповторимия му облик.
На 10 ноември 2006 г. в Борово е открита преекспонираната тракийска гробница на гетски аристократ от IV – III век пр.н.е. Хилядолетният паметник е пренесен в централната градска част, където Общината има намерение да създаде историко-етнографски комплекс.
„Това е особен ден, защото се случва нещо за първи път не само за нашето малко градче, но и за България“, подчертава в словото си кметът Алексиев. Той благодари на всички институции, представители на голяма част от които присъстват на събитието, за помощта и съдействието на различни етапи от осъществяването на проекта.
На тържеството присъства видният български траколог професор Иван Маразов, който приветства боровчани и ръководството на Общината за идеята да направи тракийската гробница достъпна за повече хора. Проф. Маразов предполага, че североизточната част на Дунавската равнина би могла да се нарече „Равнината на царете“ (по подобие на „Долината на царете“), защото тук има не по-малко значими паметници за историята и културата на траките.
„С откриването на този обект правим първа стъпка и поставяме началото на организирания туризъм в община Борово – подчерта кметът. Следващата стъпка, която Общината вече направи, е кандидатстването пред програма „Красива България“ с предложение за финансиране реконструкцията на бившата детска ясла в историко-етнографска сбирка.“
През 2007 г. сградата е ремонтирана, обновена е централната част на града и за да се работи последователно в една посока, се провежда втори скулптурен пленер под надслов „Тракийска каменна мистерия“. Този път скулптурите се разполагат в парка около гробницата. Те и древният свят на траките са тематично свързани. В края на 2007 г. Община Борово е инициатор и съорганизатор на международна научна конференция „Светът на гетите“.
През този мандат се модернизират и оборудват с компютри и периферни устройства и програмни продукти отделите на общинска администрация и кметските администрации. Извършена е пълна компютризация на общинските училища със съдействие и на Министерство на образованието, и на Общината. Въведена е системата на делегираните бюджети за второстепенните разпоредители – кметства, училища, обединено детско заведение, ЦСРИ „Детелина“. Между 2005 и 2007 г. започват активно да се използват финансовите инструменти на предприсъединителните фондове на програмите „СИФ“, „ФАР“, „САПАРД“ и националната програма „Красива България“. През този мандат се преминава към плановост на общинското развитие, чрез изготвяне и приемане на стратегии и планове за развитие в рамките на 7-годишните планови цикли на ЕС; по същото време започва разработването на тригодишните прогнози за капиталови разходи. През 2006 г. община Борово получава първия автобус от МОН, без да закрива училище.
През 2005 г. се създава Център за административно обслужване на гражданите. Възможността за създаването му произтича от започнало през предходната година самостоятелно събиране на местни данъци и такси. Така още през първата година Общината удвоява събраните приходи. Благодарение на внедрената интегрирана система „Е-община“ става възможно формирането на изнесените работни места и откриването на ЦАОГ /Център за административно обслужване на граждани/ на първия етаж на общинската сграда, което улесни достъпа до услуги и подобряване прозрачността в дейността на общинската администрация.
Статията е от сценарий за юбилеен филм, посветен на 30-годишнината от обявяването на Борово за град, излъчен на голям екран в НЧ "Искра" - 4 септември 2014 г.
Публикувана е в книгата ми "Истории от вчера"
към "Истории от вчера"


Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!