Обновлението 2011 – 2014



На 4 ноември 2011 г. като кмет на Община Борово се заклева Георги Георгиев от листата на БСП.
Първите две мероприятия в новия мандат са културни – излиза сборник с поезия на боровчани „Борови иглици“, изданието е финансирано от Община Борово, а народната певица и почетна гражданка Руска Недялкова навършва 70 години и пожелава юбилеят ѝ тържествено да бъде отбелязан и в центъра на общината.
По инициатива на кмета Георгиев още през първата за мандата 2012 г. е създаден нагрàден фонд на Фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“. През 2012 г. той е само триста лева и се връчи на спечелилия „Купата на кмета“. През 2013 и 2014 г. Община Борово отделя по 3 000 лв. за нагрàден фонд. Фестивалът излиза на площада, получава по-голям обществен интерес, повече признание и повече медийна подкрепа. През 2013 г. телевизия „Дестинация България“ филмира първия фестивален ден, за втори път информационен сайт предлага медийно партньорство на фестивала. В последните две години (2013 и 2014) фестивалът достига своя максимум – за два състезателни дни през откритата сцена преминават над 2 000 самодейци. През 2014 г. двата фестивални дни като че ли няма да имат начало и край, или както ние, организаторите, се шегуваме помежду си – два дни просто ще живеем на площада. Догодина /2015/ ще ни трябва нова визия и нова концепция за нашето любимо дете – Фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“.
Социалната система – млада и неукрепнала, отново иска повече внимание от управляващия екип. През 2012 г. настоящият кмет уволни дисциплинарно дългогодишния директор на Дома в Брестовица – Любчо Василев, водиха се дела, свикваха се комисии, изведнъж държавните институции се самосезираха и взеха да правят проверки. Тези събития не попречиха на системата да се опита да оцелее чрез преобразуване на станалите вече излишни два дневни центъра за деца с увреждания в услуги за други потребителски групи – Център за обществена подкрепа и Преходно жилище. За една година Домът в Брестовица бе свит до 10 места, а младежите, отрасли в нашата община, заживяха в новите Центрове за настаняване от семеен тип. Върховният административен съд отхвърли иска на бившия директор, че уволнението му е било незаконно, а управлението му остана в историята като лош спомен. През последните години потребителите на социалните услуги се включват активно в културния живот на обществото, през 2014 г. за пръв път в юбилейната програма е предвиден Ден на социалните услуги.
За трета поредна година Дните на Борово се отбелязват с мероприятия във всички населени места.
Желанието да се покаже културата, етнографията, местната история и прекрасната природа на нашата малка община доведе до изготвяне и спечелване на два проекта по мярка 313 на Оперативна програма за развитие на селските райони. Изградена е екопътека на брега на Дунава при село Батин. Втора поредна година Община Борово финансира археологически разкопки в района на древното селище Скайдава, познато на батинчани просто като Калето. С местни средства и с помощта на хората от Батин бяха разчистени и консервирани останки от римска сигнална кула от ІV – V в. в местността Блатото. Вторият проект „Експониране на етнографското, културно и историческо наследство“ предстои да приключи през следващата година. По проекта ще бъдат заснети 35 рекламни филмчета, преведени на пет езика за забележителностите на общината.
През 2012 г. Танцова формация „Ритмика“ навърши пълнолетие. За своя юбилей младежите разказаха на шоумена Слави Трифонов, който им изпрати използвани, но красиви костюми от своя балет.
Извън културния живот заслужава да се отбележат два факта. През 2012 г. стартират реалните дейности по реализацията на най-големия проект през последните десет години – частичната подмяна на водопроводите в селата Батин, Горно Абланово и Екзарх Йосиф. Също през 2012 г. успешно е завършен един не особено голям като средства, но важен за град Борово проект – подмяна на тротоари и улични осветителни тела по бул. „Шести септември“. Неусетно и някак изведнъж идва краят на 2013 г., а с нея и краят на първия седемгодишен период от членството ни в Европейския съюз. През 2014 г. органите, финансиращи проектите на общините, се заеха с медиен пиар на добри практики. Четири телевизии и три радиа последователно потърсиха настоящия кмет за интервюта по посочените от Фонд „Земеделие“ проекти – добри практики – подмяната на водопроводите в трите села, подмяната на тротоарите в Борово и проекта за експониране на етнографското и културно наследство.
През 2012 г. в общината се реализират две културни мероприятия, които заслужават няколко думи – за пръв път, след почти 40 години, боровчани гледаха опера на боровска сцена, в Борово гостуваха младежи от шест страни, които показаха как чрез изкуството се борят срещу насилието и агресията.
В началото на 2013 г. бе създадено второ общинско предприятие „Обществено хранене и социални услуги“. То обедини храненето на деца и възрастни и социалните услуги – общинска отговорност. Предприятието се роди сред огромната съпротива на съветници и кметове на кметства, но една година след създаването му можем да докажем ползата от него. През 2014 г. предприятието пое да управлява услугата „домашен помощник – домашен санитар“, чиято реализация по проект успешно приключи в края на март 2014 г. Тринадесет домашни помощници и санитари доставят услуги на 34 потребители в период от седем месеца с пари от икономии в дейността на Домашния социален патронаж. Тези икономии бяха възможни след обединяване на кухните под единно ръководство. Доставката на услугата „домашен помощник – домашен санитар“ ще продължи и през 2015 г.
2013 г. е белязана и със събития, посветени на 100-годишнината от Балканските войни. В град Борово, в квартал юг, бе изграден паметник на загиналите през войните герои от селата Балабанлий и Горазд. Община Борово и Общинската организация на сержантите и офицерите от запаса и резерва си партнират както при изграждането, така и при откриването на паметника и при ежегодното честване на Архангелова задушница като ден за поклонение пред героите на България.
През 2013 г. Народно читалище „Искра 1898“ отбеляза своя 115-и рожден ден с поредица от мероприятия. Незабравимо за всички боровчани ще остане представянето на самодейците при читалището в телевизия „СКАТ“, в предаването „От българско, по-българско“.
През 2013 г. продължава да се работи в друга сфера на културния живот – представяне творчеството на местни автори. Инициативата за проучването и популяризирането на местното книжовно творчество датира от далечната 2007 г., предложена от тогавашния кмет Евгени Алексиев и отстоявана от Светла Цветкова – дългогодишен библиотекар в читалището в Борово. През годините тя се реализира с разнообразни мероприятия. В края на годината (2013), по инициатива на кмета Георги Георгиев, се отпускат 3000 лв. за издаване на пет книги от местни автори. Празничните издания са посветени на юбилейната за общината 2014 г. Три от тях са вече факт: „Духовни спомени“ – сборник с есета, научни студии, спомени, стихотворения, поздравителни адреси за двама видни обретенчани – краеведа Кънчо Бакалов и писателя сатирик Иван Коларов; „Сълза за мама“ – сборник разкази от Нели Цветкова за съдбата на възрастните хора и хората с увреждания от общината; „Село Екзарх Йосиф“ – исторически и етнографски разказ на Илия Калинов за родното село; предстои излизането на „Горно Абланово“ – историко-документален труд на Тодор Билчев и Йорданка Ватева и „Борови иглици“ 2 – сборник поезия от боровски автори.
Заради книжовни заслуги към историческото и етнографско наследство на населените места от общината Общински съвет – Борово обяви през 2014 г. двамата краеведи – Илия Калинов и Тодор Билчев за почетни граждани на общината.
През 2014 г. първата и най-голяма услуга, делегирана от държавата, Център за социална рехабилитация и интеграция „Детелина“, отбеляза своя 10-годишен юбилей.
През 2014 г. системата от социалните услуги на община Борово е почти напълно оформена – съществуват 10 услуги, които покриват потребностите на почти всички целеви групи – деца и лица с увреждания, възрастни и стари хора, приемни семейства и осиновители, деца в риск от отпадане от училище. Необходима е само още услугата Център за настаняване от семеен тип за стари хора.
За съжаление, през 2014 г. СОУ „Св. Климент Охридски“ изпрати последния си випуск дванадесетокласници.
И за да е наистина 2014-та годината с най-много културни събития – двата танцови колектива към читалището в Борово – „Искрица“ и „Ритмика“ отбелязаха 20-годишните си юбилеи.
А събитието, което изуми дори служители на културно министерство, е, че в Горно Абланово, с дарение на видния филантроп и почетен гражданин на общината – Игнат Канев, се изгражда читалище. Разбира се и общината ще даде своя принос в това родолюбиво дело.
Тъй като разказвах дълго, в заключение ще кажа – историята ще съди делата на всички нас, на тези преди нас и на тези след нас. Този филм е само един бегъл опит да се разкаже за най-важното в последните тридесет години. За историята тридесет години са малко, но този филм е всъщност опит да се покаже, че стореното през тези тридесет години е много.

Честит юбилей, уважаеми съграждани!
Статията е от сценарий за юбилеен филм, посветен на 30-годишнината от обявяването на Борово за град, излъчен на голям екран в НЧ "Искра" - 4 септември 2014 г.
Публикувана е в книгата ми "Истории от вчера"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!