Втора глава. Ново начало за Фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“ - 2012

Дългите и тежки избори най-после свършиха. На 4 декември 2011 г. Георги Георгиев се закле като кмет на Община Борово. Едва ли има политик, който да може да се похвали, че е изпълнил предизборните си обещания. Смятам, че Георги може да направи това. Може би читателите ще си кажат, че това е субективно мнение. Възможно е, книгата винаги отразява светогледа на автора си.
Жури на Петото издание - 2012 г.
Ще изброя няколко факта – за мандат 2011 – 2015 управленският екип на Община Борово не лиши от присъствието си нито едно културно събитие. Основна заслуга на кмета Георгиев, според мен, е финансовата и организационна подкрепа на културните прояви и читалищата. Никога преди това Община Борово не е финансирала фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“, подпомагането на книги на местни автори по-скоро беше непоследователно, никога преди това не са били финансирани археологически разкопки.
Мандат 2011 – 2015 беше наситен с прояви, защото ние, работещите за културата на почти изчезващите населени места имахме много идеи, но имахме и подкрепата да ги реализираме от кмета Георги Георгиев. Обичайно финансистите в една община винаги скъпят парите за култура, през този мандат не беше така. Сумите не бяха големи, но бяха своевременни и където бяха необходими.

           
"Торлашки напеви" - Монтана - носител на Купата на кмета 2012 г.
От архива:
             В. „Форум”, бр. 45 10 – 18 ноември 2011 г.
            Обръщение на Георги Георгиев след встъпването му в длъжност

            Уважаеми съграждани,
            Днес поемам отговорната длъжност да бъда вашият кмет. Това стана възможно, защото повечето от вас ме подкрепиха.
            Време е предизборните страсти да утихнат и да отстъпят на професионалната и безкористна работа./…/
            „Работа” ще бъде ключовата дума на моето управление – „работа” в подкрепа на просперитета на нашата община. Ще се стремя да бъда справедлив и разумен кмет, ще вложа всичките си усилия, умения и знания да запазя и съхраня общината, ще работя за всички хора, независимо от етнос и политически убеждения.

            Така започна мандат 2011 – 2015, завърши с отчет, в който има глава „Култура и туризъм“, приложение към настоящата първа част.

           
Снимка с Руска Недялкова и самодейците при НЧ "Пробуда 1924" - 2011 г.
Още преди изборите Руска Недялкова, почетен гражданин на Община Борово ми каза, че иска да празнува 70-я си юбилей със „своите” – със съгражданите си от Горно Абланово и от Борово. Обещах и, че ако все още работя в общината след изборите, ще и помогна активно.
На 18 ноември 2011 г. в големия салон на читалище „Искра 1898” се състоя юбилейния концерт на народната певица Руска Недялкова. Родена в Горно Абланово, тя е обиколила целия свят като участник в хор „Мистерията на българските гласове“. Концертна програма беше открита с песента „Девойко мари, хубава”, която Руска Недялкова изпълни с групите към читалище „Пробуда 1924” – Горно Абланово. Най-любопитният и изненадваш момент бяха спомените й. Тя сподели, че сама измислила песента „Мама Георги дума”, докато гледала новородения си син Георги. Като председател на журито на фестивала бях слушала много групи да я изпълняват, но едва на концерта разбрах, че тя е авторска песен в духа на аблановската музикална традиция.

          
Сладкият булгур - почерпка за гостите на Юбилейното издание - 2012-а
  В края на 2011 г. – на 8 декември читалището организира представянето на стихосбирката „Борови иглици”, колективен труд на клуб „Приятели на поезията –„Пламък”. В книжката са събрани поетически творби на боровчани. Идеята за издаването й е на Светла Цветкова – дългогодишен библиотекар в НЧ „Искра 1898” и основател на клуба. Издаването на стихосбирката се финансира от Община Борово. И тук е момента да кажа още една добра дума за д-р Иван Попов, който иницира финансирането на сборника – образованият човек, дори устремен към политическа победа, все пак съзнава стойността на книгата и необходимостта да се подкрепя културата.
            Спомням си, че това беше единствената среща, на която официално представлявах новия кмет. Той отсъстваше по служебни дела и на мен като все още изпълняваща старата си длъжност, се падна честта да поздравя творците и да им подаря по един брой от календара на Община Борово за 2012 г. Той беше моя идея и съдържаше снимки от фестивала. Все още пазя файловете от предпечата и един екземпляр от него. Много се надявам един ден да имам възможността да организирам изложба с календари и вестници на Община Борово.
           
Георги Жеков от Айдемир - един от любимите участници във фестивала
В началото на 2012 г. се наложи да напусна Община Борово и да започна работа като педагог в ЦСРИ за хора с увреждания „Детелина“, но продължих да работя за Фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“ дори по-интензивно от преди.

            От архива:
История на Фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана”
„Фестивален вестник”, бр. 1, 2015 г.

            През 2012 г. Фолклорният фестивал “От Дунав до Балкана” се проведе за пети пореден път и отбеляза първия си юбилей. Кметът на Община Борово – Георги Георгиев обяви парична награда от 300 лв за обособяване на „Голямата награда на кмета на Община Борово”, която се придружава от Купа на кмета. Така се наричаше наградата през 2012 – 2014 г. През 2015 купите станаха три – Златна, Сребърна и Бронзова.
            По регламент Купата/Купите можеше да бъдат спечелени от институция, участвала с най-голям брой колективи (певчески, танцови, за пресъздаване на обичай, оркестри, индивидуални изпълнители) и за високи художествени постижения. Носителят на наградата се определя от журито и се връчва от кмета на Община Борово.
Състезателните дни вече са 6 и 7 септември 2012 г., най-после фестивалът си извоюва „независимостта“ от 5 септември. Идеята беше 5 септември да си е Деня на общината, а фестивалът да разполага със самостоятелни дни. За поредна година за участие са записани голям брой участници - 1300 души – 160 колектива от 65 населени места от областите Разград, Монтана, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Шумен, Варна и Русе.
            През 2012 г. категориите вече са девет.
           
Уникални костюми  
Журито отново е в традиционния си  състав
: председател – Цветелина Георгиева – педагог в ЦСРИ „Детелина” – град Борово; членове – Вяра Косева – историк, етнограф, председател на НЧ „Христо Ботев” – град Русе; Йорданка Минева – певица, Калоян Илиев – хореограф, Марияна Минава – директор на дирекция „Специализирана администрация” в община Борово и председател на НЧ „Искра 1898” в град Борово.
            За пръв път през 2012 г. е учредена категория „Участници – хора с увреждания”. Община Борово е един от големите доставчици на социални услуги извън областния град Русе, на територията на града се намира Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания „Детелина”, най-голямата социална услуга за област Русе.
Наградите на Петото издание
Наградите в категориите бяха най-многобройни за последните пет години, най-много бяха раздадени в категорията „Групи за автентичен фолклор”, където се състезаваха повече от 70 колектива. Щедрото жури раздаде две трети, три втори и три първи награди. За пръв път бе учредена и категория „Участници под 10 години”. Там изявите нямаха състезателен характер, а всички участници получиха предметни награди. Най-младият участник, който се яви бе Наталия Здравкова на четири години  от село Ценово, а най-възрастният - Донка Тодорова от село Блъсково, община Провадия на 82 години. Първият диплом „Откритие на фестивала” получи десетгодишната Бетина Петрова от село Карайсен.

Голямата награда – купа и парична награда от 300 лв получи Формация „Торлашки напеви” при Гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан” – град Монтана.
Назад към: Когато едно дете става любимо - 2011
Към:Ново начало за ФФ "От Дунав до Балкана" - 2013 г.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!