10-годишен юбилей на ЦСРИ “Детелина”

През 2014 г. се навършват 10 години от създаване на Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания “Детелина” – град Борово. През месеците април и май бяха съсредоточени основните събития, посветени на юбилея. Специалисти от мултидисциплинарния екип изготвиха 55-минутен филм “Детелина” – името на надеждата”. Първото от юбилейните мероприята бе презентирането на филма пред всички бивши и настоящи служители на ЦСРИ, пред ръководството на Община Борово и пред гости от Дирекция “Социално подпомагане” – Бяла и Регионална дирекция “Социално подпомагане” – Русе. То се проведе на 9 април 2014 г.. Презентирането на филма бе свързано с датата от заповедта на Изпълнителния директор на АСП – 9 април 2004 г., когато официално стартира предоставянето на услугите в ЦСРИ “Детелина” – град Борово. През месец юни предстои представянето на филма пред потребителите и техните близки. Телевизионен материал за дейността на ЦСРИ “Детелина” бе заснет и излъчен от Българска национална телевизия.
     
Филмът “Детелина” – името на надеждата” разказва за най-важните събития през изминалите десет години и за превръщането на една полусъборена сграда в Дом на много хора – потребители и специалисти – гордост за град Борово.
      През  2004 г. Общински съвет -  Борово предназначава за място на услугата ЦСРИ сграда общинска собственост, която се намира в град Борово, на адрес – ул.  „Първи май” № 2. Първоначално услугата е предназначена за 68 лица, а за потребителите се грижат  12 души персонал. Услугата официално е открита на 5 септември 2004 г., когато се чества и двадесетгодишния юбилей от обявяването на Борово за град. На откриването присъства министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.
      През 2006 г. поради видимата устойчивост на социалната услуга, непрекъснат растящ брой на лицата, желаещи да я ползват, и подобряване на здравословното състояние на ползвателите, капацитетът на ЦСРИ е увеличен на 90 потребители, а персоналът  на 15 души.
      През 2008 г.  се провежда медийното представяне на Център «Детелина» като добра практика в сферата на социалните услуги в общността за област Русе.
      През 2009 г. ЦСРИ “Детелина” се сдобива с автомобил  Ford Transit Kombi Van FWD 300 SWB, товаропътнически, 5+1 места. С него започва извършването на услугата «социален транспорт» за хората със затруднения в предвижването.
            През 2011 г. сградата на ЦСРИ е основно ремонтирана по програма на МТСП «Красива България». Сградата вече разполага с достъпна архитектурна среда за хора с увреждания – рампа, асансьор, тоалетни. Обновената сграда е открита от   министъра на труда и социалната политика – Тотьо Младенов.
      През 2012 г. за пръв път се провежда информационна кампания в населените места извън град Борово. Кампанията има добър отзвук, набран е голям брой кандидат – потребители. Настаняват се потребители над капацитет. В момента ЦСРИ “Детелина” обслужва 116 потребители.
           
Второто юбилейно мероприятие от празничната програма се проведе на  22 април – Международният ден на Земята. Във връзка с честването му и с юбилейната годишнина мултидисциплинарният екип покани гост-режисьора от град Русе – Дияна Поптонева, с чиято помощ бе изготвен  спектакъла “Деца на боровската гора”. В него взеха участие потребителите на ЦСРИ от младежките групи и по-младите служители от екип, както и социалния работник от ЦОП – Борово – Петя Георгиева. Спектакълът беше изигран в красивия парк на ЦСРИ пред многобройна публика.
            На 15 май 2014 г. за трета година се проведе Големият майски концерт в ЦСРИ. Тази година гостите на най-голямото от юбилейните мероприятия изпълниха салона на Народно читалище “Искра 1898”. Пред пълна зала отново бе изигран спектакъла “Деца на боровската гора”. Концертът продължи с изпълнение на певческа група “Надежда”.

Текстът е писан през м. май 2014 г. за сайта на Община Борово

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!