Съхранено в пожълтелите страници на вестниците

Това са дописки от втората половина на 80-те години на ХХ век. Те дават ценна информация за духа на времето, стореното, надеждите, трудностите на хората. Сигурна съм, че ще ви е изключително любопитно да ги прочетете. Тъй като съм преписвала от стари пожълтели страници, не целите публикации, но смея да твърдя най-важното от тях. Снимките са от същата стара книжка за Борово, която можем спокойно да наричаме "Книга на разцвета на един град". Това цъфтящо, работещо Борово с много млади хора, с динамичен живот може да се открие само в публикации от края на 80-те години на ХХ век. Твърдя го съвсем уверено, защото съм прегледала всички налични архивни материали. 80-те години на ХХ век е времето, когато Борово постига най-значителния си разцвет и напълно заслужава по изискванията на времето да се превърне не просто в град, а в хубав, млад и динамичен град.

Какво е било времето?

           
„Природата продължава да е безмилостна – в Обретеник цяла пролет почти нито капчица дъжд не е валяло. Затова стопаните от растениевъдната бригада на инж. Ангел Стаматов имат да изпълняват двойна задача – да се спаси реколтата на пострадалите през зимата култури и да се осигури цялостна реализация на годишните планове” – разказва Цанка Илиева от село Обретеник. Как става това – разораните есенници се засяват незабавно, обявяват се ударни дни, организират се работници и служители в помощ на селското стопанство. За няколко дни на полето излизат около 200 бригадири, между които работници в цеховете на завод „Найден Киров”, служители от кметството, от детската ясла и целодневната детска градина. Изготвен е почасов график за пълното натоварване на поливните системи. И най-интересното: По няколко пъти вече са полети 2530 дка есенници, 1200 дка люцерна, 500 дка картофи и 1120 дка други. „дъждуват се и 1400 дка царевица за зърно и 450 дка захарно цвекло.”

Бригадирството

            В материал със заглавие – „В строя – и културният отдих” – бр. 186 на в. „Дунавска правда” – 8 август 1985 г. четем следната информация, текстът се намира в рубриката „Бригадирско лято” – „Осемдесет ученика от училище „Тома Кърджиев” за първи път свързаха лятната си ваканция с бригадирския лагер. И при тази първа среща с организирания труд в помощ на селското стопанство им провървя – изпратиха ги в красивата и привлекателна местност край село Брестовица. Лагерът „Иван Дечев” е малък, но уютен, с всички необходими условия за почивка и развлечение на 14-годишните. /…/ С какво всъщност са били забавлявани и възпитавани младите помощници от брестовишкия лагер – участие в преглед „Бригадирска младост” в село Бъзовец, посещение на дискотека в Борово, вечер на таланта и вечери, в които доминира музиката и песента, като се добави и спортната програма, може да се види, че младите хора са участвали в селскостопанските дейности – основно плевенето на соя, но и са имали пълноценна програма за развлечение и възпитание.

Системата на самозадоволяването

            Хубаво е, когато човек има дори и откъслечни спомени за темите, по които пише. Спомням си, че за мен – момичето от града системата на самозадоволяването разруши едни хубави спомени от детството и юношеството – преди тази система, лютеницата се купуваше в магазина за стотинки. След нея трябваше да се ходи на село, да се сеят чушки и домати, да се копаят, торят, плевят, берат и какво ли още не докато станат на лютеница. Помня, че баща ми се сдоби с лозе на 9-тия километър, което аз трудно свикнах да посещавам, винаги с голямо нежелание. Но все пак г-жа Стефка Друмева, дописник от Борово за в. „Дунавска правда” вижда по друг начин тази тема. В дописка „Насърчителни резултати” /бр. 194 от 17 август 1985 г./ тя пише: „все по-широки мащаби добива системата на самозадоволяване на населението в Боровска селищна система с основните селскостопански продукти. /…/
            И тъй като най-доброто доказателство за напредъка във всяка област са цифрите, нека да надзърнем в отчета на личните стопани за шестте месеца на тази година – последна на осмата петилетка.
            Вместо предвидените 240 тона месо са изкупени 275 тона, за млякото тези цифри са съответно 275 000 и 300 000 литра, за яйцата – 1097 хил и 11 512 х. бр. Надхвърлен е планът за зеленчуците, плодовете, вълната”. След това в материала са изброени в кое от населените места са постигнати най-големите добиви и в кои домакинства. Системата на самозадоволяването е обезпечена с изкупвателни пункува за продукцията, както и местното АПК „Първи май” е разработило програма за увеличаването на производството на плодове и зеленчуци в личния сектор.

Откриване на пешеходен подлез

            „Снощи стотици жители на най-младия град в окръга – Борово, се събраха пред новия пешеходен подлез, за да отбележат две забележителни за селищната система събития. На 5 септември миналата година бе оповестено Решение № 2907 на Държавния съвет, с което Борово бе обявено за град. А вчера, на същия ден, тържествено бе открит пешеходен подлез – отколешна мечта на боровчани.”
Отново на първа страница на в. „Дунавска правда” /бр. 211, 6 септември 1985 г/ в текст на Иван Харизанов със заглавие „Творци и стопани на своите блага” и с подзаглавие „Нови измерения на социалното развитие на град Борово. Тържествено откриване на пешеходен подлез.” четем следното:
            Най-важната информация, която открих в текста, отново е казана от Андрей Костов – „Предстои да започне строителството на нова площадка на цеха на завод „Фазан”, ще се изградят две нови малки предприятия на базата на филиалите на заводите „Найден Киров” и „Фазан”, усилено се строят АПК и Стопанският комбинат „Червен” – най-голямото промишлено предприятие в района. Основни обекти през деветата петилетка ще бъдат и работническата поликлиника, спортната зала, комплексът от детска ясла и градина, автогарата, снабдяването с поливна вода от Батинската  напоителна система, ще се строят държавни жилища за специалисти и работници в Борово, Батин, Екзарх Йосиф, Обретеник и Горно Абланово.”

И още малко за спорта

            Още един любопитен текст на Стефка Друмева в 221 на в. „Дунавска правда”. Текстът се казва „Крачка напред”, с подзаглавие „Масовизират се физкултурата и спортът в Боровската селищна система.
            От него научаваме, че в Борово съществува ДФС „Вихър”, чийто девиз за 1985 г. е „Физическата култура и спортът да навлизат във всеки дом, всеки младеж и девойка, всеки трудов човек да спортува”. В масово-оздравителни и спортни прояви са обхванати 860 учащи се и 840 селскостопански труженици. И още изумителни цифри, в дружеството са включени 1209 спортисти, от които 1153 – в представителните отбори.


Професия – съдба
            Един текст  за учител.
            „Вече  18 години Цветанка Антова е учителка в Целодневна детска градина в Борово. Животът й минава сред децата, за които се грижи с голяма любов – още от деня, в който бе приета в Института за детски учителки в Русе, реши да се посвети изцяло на избраната професия. Със старание Цветанка Антова поема пътя не само на възпитателя, но и на общественика. Дните на усърдна самоподготовка се нижат неусетно. И вече 18 години тя е на своя пост – пропагандист и активен профсъюзен деятел.
            Работата на учителка и на общественичка се допълва и обогатява.
            За своята всеотдайна учителска и обществена работа Цветана Антова е получила много награди. Тя е носителка на 2 клас квалификация и на званието „Старши учител”.



            Нова музейна сбирка – „Дунавска правда”, 7 ноември 1985 г., бр. 263

            Вчера в град Борово бе открита музейна сбирка, включваща близо 400 експоната – каменни и железни оръдия на труда, фрагменти от глинени съдове, тракийски, римски, славянски и български монети, носии и предмети от бита. Осъществяването на сбирката стана възможно благодарение на краеведа Ради Колев, който за 12 години е събрал над 11 000 експоната, записи и фотоси.
            Открита бе и изложбена зала, в която са експонирани 28 картини от фонда на Русенската художествена галерия.

„Нови строителни обекти”, подзаглавие „Борово” – бр. 111 от 10 май 1986 г. – „Дунавска правда”.

В Борово бе направена първата копка в строителството на нов цех „Фазан”. По този случай се състоя тържество, на което присъствуваха Панайот Панайотов – първи секретар на Общинския партиен комитет, Елка Стафчева – директор на завода, Андрей Костов – председател на Изпълкома на Общинския народен съвет, председателители на мосовополитическите организации на общината.
Предвижда се след завършване на строителството броят на плетачките да достигне 200 и цех „Фазан” да стане една от основните промишлени единици в селищната система. Колективът ще разполага с просторни халета, столова, битови помещения и спортен комплекс.

БЧК

От текст „Заслужени отличия” – бр. 109 – 8 май 1986 г. разбираме, че през 1986 г. девизът на Международния ден на Червения кръст – 8 май е „Дарена кръв – спасен жвот”. С най-високата награда за годината – „Орден на труда” – сребърен е отличен Димитър Йочев – председател на Общинския комитет на БЧК – Борово.

Предизборни срещи

В брой 114 от 14 май 1986 г. на в. „Дунавска правда” е публикувано „Обявление” В изпълнение на чл. 58 от Избирателния закон районните избирателни комисии за избор на окръжни народни съветници обявяват на избирателите от Русенски окръг, че на основание чл. 51 от същия закон за регистрирани посочените от Отечествения фронт кандидати за окръжни народни съветници по избирателни райони както следва:
Община Борово
110 избирателен район
Иван Пейчев Иванов – роден 1930 г; член на БКП; ген директор на КСМ „Агромашина”
111 избирателен район
Иван Винков Костов – роден 1934 г.; член на БКП; секретар на ОК на БКП;
112 избирателен район
Георги Парушев Трифонов – роден 1942 г; член на БКП; ръководител бригада в АПК
113 избирателен район
Росица Петкова Кънева – 1962 г., безпартийна, магазинер в АПК – Борово
114 избирателен район
Румяна Петрова Христова – родена 1963 г., безпартийна, комплектовчик в цех „Найден Киров” – с. Екзарх Йосиф
115 избирателен район
Теодос Илиев Теодосиев – роден 1935 г, член на БЗНС, зам. председател АПК – Борово

116 избирателе район
Панайот Киров Панайотов – роден 1945 г; член на БКП, първи секретар на ОбК на БКП – Борово

В брой 115 са публикувани:
имената на:
-          кандидати за съдебни заседатели в Окръжен съд – Русе;
-          кандидати за съдебни заседати в Районен съд – Русе;
-          кандидати за съдебни заседатели в Районен съд – Бяла.

В брой 127 от 30 май  е публикуван текстът „Предизборни срещи” от Стефка
Друмева, от който става ясно, че в Салона на читалището в Борово се е провела среща с кандидатът за народен представител от 233 избирателен район Дончо Каракачанов – председател на Окръжното ръководство на БЗНС.

            И още за работата с младежта в дописка на Светла Цветкова от брой 123 – 25 май 1986:
            Заглавие „всенародно чествуване” – „В народно читалище „Искра” в Борово работим по естетическото възпитание на подрастващите, младежта и трудещите се, стремим се да обогатим съдържанието на библиотечните мероприятия, да формираме активен читателски интерес у трудещите се. Широко разпространение получи движението „Читател от всеки дом”.
            Учениците са най-активните читатели на библиотеката. С особено желание и ентусиазъм те се включват и в наши мероприятия. От есента на 1985 г. заедно с Общински съвет за култура и Общинския център „Знаме на мира” положихме основите на две нови форми за работа с децата.
            Културно-масовите мероприятия, провеждани съвместно с пионерските отряди, комсомолските дружества и работническите колективи в селищната система допринасят да се повиши естетическия критерий и да се разшири духовния кръгозор на населението.

           
Може би най-много информация може да бъде почерпена от бр. 126 – 29 май 1986 г. на Органа на Окръжния комитет на БКП, Окръжния народен съвет и Окръжния комитет на Отечествения фронт – Русе.
            В голямо заглавие на първа страница „МАНДАТ НА СЪЗИДАНИЕТО” и подзаглавие „Предизборен ден на Боровската селищна система” четем „Визитната картичка на общината”
·         Боровска  селищна система заема общо територия 240 кв. км, от които 130 хил дка обработваема земя. Центърът на селищната система е най-младият град в окръга Борово, който бе обявен за селище от градски тип от 5 септември 1984 г;
·         При последното преброяване на населението на селищната система е 9360 жители, които освен в град Борово живеят и в съставните села Обретеник, Екзарх Йосиф, Горно Абланово, Батин, Брестовица и Волво;
·         Съотношението спрямо селскостопанския отрасъл е 60:40 в полза на промишлеността. В подем са съвременният машиностроителен завод „Червен”, цехът на завод „Фазан”, цеховете на завод „Найден Киров” в селата Обретеник и Екзарх Йосиф и др.;
·         Най-голямото производствено предприятие на територията на селищната система е АПК „Първи май”. Неговите основни направления са зърнопроизводството и животновъдството.

В интервю „Пълновластни стопани на родния край”  на Елена Казанджиева с
Андрей Костов четем, че плана в края на мандата се изпълнява 113,8 на сто, а обемът на промишлената продукция спрямо селскостопанската е 147,5 на сто.
            В подраздел „Промишленост” текстът „Рожба на младия град” е посветен на гордостта на тогавашно Борово – СК „Червен”
           
Гордост за боровчани са сградите на читалището и партийния дом.
            Изпълнени са 17 поръчения на избирателите от Боровската община към пъртийното и общинско ръководство, сред които:
-          пусната е в действие водоснабдителната система Батин – Две могили;
-          реконструира се водопроводната мрежа на с. Екзарх Йосиф, като така се
задоволяват нуждите от питейна вода на населението от Батин, Горно Абланово и Екзарх Йосиф;
-          пуснат в експлоатация е жп подлез в Борово;
-          изградена е канализация в централната част на града;
-          строителство на жилища за специалисти;
-          изградена е АТЦ в селата Батин и Волов;
-          преасфалтиране на междуселищния път Батин – Горно Абланово – Екзарх
Йосиф – Обретеник;
-          укрепено е свлачище в Батин;
В подраздел „Съвременни комуникации” са публикувани снимки на подлеза.
В подраздел „Търговията – на равнището на потребностите” е показа снимка на
новия търговски комплекс в град Борово;
            В подразел „Културен живот”  е представена  самодейността на Боровска община, участие в традиционните тогава Ленински дни на културата, в Националния събор в Копривщица.
            Разбира се набелязани са „Щрихи от бъдещия мандат”

            „В Борово вече са асфалтирани още две от големите пътни артерии – улица „Първи май” и ул. „Горна Манастирица”, на която в момента се довършват бордюрите. В селата Батин, Горно Абланово и Волово също има подготвени за асфалтиране улици, които след като освободим техниката от неотложните селскостопански задачи и я насочим към тези обекти, ще бъдат завършени около 5 – 10 ноември. Главната улица също е преасфалтирана и са направени допълнително банкети по пътищата за Екзарх Йосиф и Горно Абланово.” От следващия отговор разбираме, че са започнали да се строят жилища за специалисти в Борово, Горно Абланово и Екзарх Йосиф. Усилено се строи новият младежки дом в Батин. До края на година се очаква да се направи първа копка на новата поликлиника в Борово, чийто проект е готов. „Преди десетина дни тук бе и работна група на ИПП „Транспроект” в столицата, с който институт имаме сключен договор за проектиране на автотранспортен подлез.” На въпроса на журналистката „Прелиствайки програмата с поръченията на общинските народни съветници от Боровската селищна система за мандата 1986 – 1988 година, прави впечатление, че много от заръките на избирателите трябва да се изпълняват с доброволен труд.” Отговор: „Така  например тази есен изградихме с добоволен труд тротоари в западната и в южната част на Борово, така ес телефонизацията на града, както и с ръчните изкопни работи по водоснабдяването и канализацията.”
Веднага след горния текст е добре да бъде подредено интервюто на Елена Казанджиева с председседателя на Общинския народен съвет в Борово Георги Парушев. Датата е 24 октомври, от изборите на 08 юни са изминали 85 дни. За това време се е случило следното:

            И така новият мандат върви спокойно и уверено. С оптимистично настроение се посреща 69-та годишнина от Великата октомврийска революция, а ръководителят на Асфалтова база – Велико Чолаков докладва, че планът за първата година на 9-та петилетка ще бъде изпълнен още на 29 ноември. /бр. 160 – 4 ноември 1986/
            Колективът на цех „Шапки” към СП „Борово” в гр. Борово изпълнява и преизпълнява своите трудови норми. При план за месец октомври 60 000 шапки колективът отчете 72 000.
           

Услуги за населението

           
В бр. 161 от 09.07.1986 г. четем:
„В селищната система бе направена значителна крачка напред в разширяването на базата на услуги на населението. На тази основа вече е решен въпросът за ремонта на сложна битова техника. В Горно Абланово е оборудвана фуражомелка, а в Борово е извършено преустройство на бръснарски салон и е разкрит фризьорско – козметичен салон. Във всяко селище има комплексен приемателен пункт. Сега в селищната система се извършват 31 услуги. В подготовка е въвеждането в експлоатация на работилница в Борово за ремонт на лични автомобили. Предстои разширение на телефонните услуги в Екзарх Йосиф, Брестовица и Батин, а също и строителство на нова автостанция.

Здравеопазване

В кратък текст „Грижа за здравето на хората” от 9 септември 1986 г, бр. 213 – 214 четем: „В изпълнение решенията на Националното съвещание по селското здравеопазване, състояло се миналата година в Русе, за нуждите на нашия окръг са доставени 14 комплекта физиотерапевтично оборудване. Един от тях е предназначен за Борово, където в навечерието на Празника на свободата разтвори врати нова физиотерапевтична служба, която ще обслужва населението от цялата селищна система. Тя  се помещава в специално реконструирано помещение и разполага със съвременна медицинска апаратура. Ефективните физиотерапевтични методи на лечение вече са „доведени” и в малкия град.” – Елена Боровска

ТНТМ
В бр. 233 от 3 октомври 1986 г. четем интервю на Цанка Илиева с Васил Гавраилов – първи секретар на Общинския комитет на ДКМС в Борово. Най-интересното, според мен: „Ще започна с дейността на клубовете за ТНТМ. Тя е организирана на основата на Решение на Политбюро на ЦК на БКП „За нов етап в развитието на движението на ТНТМ”. Клубовете за ТНТМ към АПК „Първи май” и МЗ „Червен” работят по предварително изготвен план, обезпечени финансово от съответните фондове на предприятията.
В АПК дейността на клуба е насочена преди всичко към внедряването на нови технологии в отраслите растениевъдство и животновъдство. Като по-значителни нови технологии в отрасъл растениевъдство мога да посоча: технологиите при отглеждане на зеленчуци /домати, картофи, градински грах и др./ и техническите /пшеница, царевица, слънчоглед/ култури, при събирането на сламата и др. Общият икономически ефект от тяхното внедряване в растениевъдството е около 120 000 лева.

/…/ с помощта на Окръжния комитет на ДКМС и Окръжния център за ТНТМ доставихме необходимата техника и обзаведохме общински клуб „Компютър”. От тази учебна година всички ученици от селищната система по специално изготвена програма ще преминат курс на обучение в клуба.

към "От старите ми файлове"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!