Юбилеен концерт на народната певица Руска Недялкова

На 18.11.2011 г. в големия салон на Народно читалище „Искра 1898” се проведе концерт на народната певица Руска Недялкова, участничка в хор „Мистерията на българските гласове” и трио „Зорница” /Калинка Згурова, Василка Дамянова и Руска Недялкова/. Концертът е посветен на 70-годишнината на певицата и 52 години от началото на творческата й дейност.

           
Руска Недялкова е почетен гражданин на Община Борово. Поздравления юбилярката получи от  кмет Георги Георгиев, от кмета на село Горно Абланово – Росен Иванов, от председателя на читалищното настоятелство на НЧ „Пробуда 1924” – Денчо Ламбев и  от секретаря на НЧ „Искра 1898” – Атанаска Иванова.

            Руска Недялкова е родена на 21 октомври 1941 г. в село Горно Абланово, Община Борово. На 17 годишна възраст участва в прослушване в камерна зала „България”, откъде започва участието й в големите хорове и в турнетата по целия свят. Освен голям звезден глас нашата съгражданка е сладкодумен разказвач – тя разказваше спомени за началото на творческата си кариера, за невероятния шанс да отиде в голямата музика благодарение само на уникалния си талант. Тези подробности ще станат известни след излизането от печат на биографична книга за нея, която в момента е в процес на подготовка.
           
Концертната програма беше открита с песента „Девойко, мари хубава”, която певицата изпълни с групите, съществуващи към читалището в родното й село – фолклорна група „Надежда” и група за автентичен фолклор „Аблановски гласове”. В малкото читалище много се пее и се съхраняват усърдно традициите на местния фолклор – освен двете женски групи, към него функционира и Мъжка певческа група, която също взе участие в юбилейния концерт. В програма участва и танцов състав „Искрица” към народно читалище „Искра 1898” – град Борово – домакини на събитието.

           
Руска Недялкова изпя за своите съграждани песни от своя репертоар, започна с коронната за творчеството си песен „Изгряла е звезда Деница”, изпълни безкрайно популярните и обичани „Оро се вие, мамо”, „Еничари одат, мамо”, „Тука ми казаха, Лазаре”, „Георги, Марийки думаше” и много други. Ежегодно на фолклорния фестивал „От Дунав до Балкана” някоя от групите изпълнява песента „Мама, Георги дума”. Певицата сподели, че сама измислила тази песен докато гледала новородения си син Георги, измислила я така, че да носи всички фолклорни белези на песните от Горно Абланово.
            На 19.11.2011 г. Руска Недялкова изнесе концерт и пред своите съселяни в родното си село.
            „Искам да отбележа този свой най-важен юбилей сред своите хора” – ми каза тя още лятото, когато я поканих да вземе участие в журито на фолклорния фестивал „От Дунав до Балкана”.

История, изхвърлена от сайта на община Борово
Цветелина Георгиева, История, изхвърлена от сайта на Община Борово, юбилей Руска Недялкова, почетен гражданин
           

            

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!