Ръкопис на книгата на Ради Нейков "Борово"

За съжаление докато работих по юбилейния филм за Борово през 2014 г. открих твърде малко информация за книгата на Ради Нейков, а архивът около създаването и е огромен. През 2014 г. успяхме да сканираме и съхраним в електронен вариант една голяма част от него. Започвам да го публикувам по малко, само така той ще намери бъдещия си изследовател.



Тук ще публикувам и малко познати снимки на ръкописа, съхраняващ се в ДА - Русе.

Споделям и една кратка публикация от 1999 г., която открих запазена в архива на местното читалище.
Бр. 259 от 5 ноември 1999 г. на в. “Утро” – “Боровчани отбелязват 90-годишния юбилей на Ради Колев с концерт и изложба”
            С юбилейна среща – концерт боровчани ще  честитят 90-годишнината на съгражданина си Ради Колев на 6 ноември от 15,30 ч. събощиха от народно читалище “Искра”.
            Всички тези 90 години са белязани със знака на голямата му любов към родния град и родния край, материализирана в редица родолюбиви начинания, разказват боровчани. Плод на многогодишни сериозни занимания с неговата “История на Борово”. През 1987 г. Ради Колев дарява на родния си град над 14 000 предмета от традиционния бит и култура, керамика от тракийски, римски, гръцки, славянски и прабългарски произход. Предоставя също много монети и документи, събрани от него и сподвижниците му. Израз на уважение към него и делата му е удостояването му с орден “Кирил и Методий” І степен. На тържествена сесия по случай 15 години от обявяването на Борово за град е удостоен и със званието “Почетен гражданин”.
           Некролог на бай Ради, съхранен в ДА - Русе

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!