Кратка история на местната преса

В проучванията ми на местната история голямо място заемат старите вестници. Имам много преписани публикации от стари вестници, но все още не съм ги публикувала. Много отдавна имах желание да събера в една голяма публикация най-любопитните, информативни и добре запазени рекламни дипляни, вестници и списания.
Започвам с една книжка, от която научих много, тя е издадена в далечната 1988 г.
- забележете, че населението на Борово тогава е почти 20 000 души.
- тиражът и е много сериозен 1000 книжки. Днес в такъв тираж издават само доказани автори, с договори в големи издателства или достатъчно богати, за да си позволят този тираж, освен това книжката е цветна.
Другото книжле или по-скоро брошурка е от 1994 г. И в нея, като в тази от 1988 г. е написано много за местния бизнес, производствени предприятия, работни места. Дейностите на общината са само една част от брошурката.
- Следващото вестниче е от 1998 г., самоделно е, поводът е първият ден на общината, определен от Националното сдружение на общините. Тъй като е по конкретен повод, вестничето, което е няколко странички, съдържа материали по конкретния повод.
- в. "Нива" е един от първите вестници, в който и аз съм писала. Така, че имам симпатии към онова време, когато местната преса беше свободна и независима, а журналистиката си знаеше добре задълженията. Дълги години в. "Нива" бе вестникът на боровчани.
- в. "Трибуна", също местен вестник на няколко общини, издаван с финансовата подкрепа на един от първите проекти в общината, доколкото знам съществува две или три годни - 2004 - 2005 г. Малкото запазени вестничета показват отличната работа на две покойни вече дами - Петя Сотирова и Цветана Димитрова. 

-  През 2009 г. местното читалище спечели проект за финансиране на дейностите по второто издание на ФФ "От Дунав до Балкана" и направиха първата дипляна на фестивала. 
- След 2007 г., за съжаление, поради ненадейната смърт на двете дами, се наложи аз да поема нелеката идея да се справям с местната публицистика и журналистика. Тази дипляна бе поръчана от Община Борово през 2008 г.

- През следващата 2009-та Борово отбелязваше 25 години от обявяването му за град.  Стартира и сайта на общината. Тогава написах текста, който влезе в дипляната, първото самоделно вестниче, което правихме с колежката Валя Георгиева и до днес стои на сайта на Общината, на картата, там, където географски се намира Борово.
- Някъде по това време, не помня по какъв повод Община Борово преиздаде албумчето с боровското съкровище, с въвеждащ текст на самия Георги Китов. По-вероятно това е станало през 2010 г., когато амбициите ни да прави самостоятелно много големи и разкошни празници за 5 септември бяха подплатени с опит, успехи и много нови инициативи.

- През 2010 г. празниците се случиха страхотно и "Един пазарен ден от началото на ХХ век" и третото издание на фестивала станаха великолепни. Ето една публикация за това.


- През 2010 г. специално за "Един пазарен ден от началото на ХХ век" издадохме първи брой на в. "Боровчанинъ", който вестникарчета раздаваха безплатно на хората.
- През 2013 г. имах възможност наистина да се чувствам като главен редактор на втори брой на вестник "Боровчанинъ" и трябва да си призная, че това издание ми е най-любимо.
- През 2014 г. трети брой бе посветен на 30 години от обявяването на Борово за град и смятам, че е най-ценното издание от последните десетина години. Съдържа безкрайно полезна, събрана на едно място местна историческа информация.

- През 2015 г. може да се каже, че творческото дело на екипа, който организираше културните събития през последните десетина години, достигна кулминация с вестниците "Боровчанинъ" бр. 4, "Фестивален вестник" и 35-те рекламни филмчета на историческото, културно и етнографско наследство в хубави диск.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!