С благословията на Свети Дух бяха открити новите социални услуги на Община Борово

Днес на църковния празник Свети Дух Община Борово официално откри три нови социални услуги за деца и младежи – Център за настаняване от семеен тип „Св. Мина”, Преходно жилище „Патиланци” в село Брестовица и Център за обществена подкрепа в град Борово. Изборът на 9 юни за дата на откриването е по съвет на местния свещеник – презвитер Димитър Димитров, тъй като дните  8 и 9 юни са дати на най-големите християнски празници след Великден – Петдесетница и Свети дух.
            Празничният ден започна с концерт на децата и младежите потребители на ЦОП, ЦНСТ, ДДЛРГ, ЦСРИ, Защитено жилище и Преходно жилище. С песни и танци младежите изпълниха залата на Народно читалище „Мъдрост” в село Брестовица.
Гости на тържеството бяха Георги Георгиев – кмет на Община Борово, Илияна Георгиева – заместник-кмет на Община Борово, Павел Николаев – директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Бяла, Кристина Димитрова – директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Русе, Камелия Кожухарова и Снежана Димитрова – главни експерти в РДСП – Русе, Виолетка Йорданова – началник на отдел „Закрила на детето” в ДСП – Бяла, Нели Цветкова – директор на Общинско предприятие „ОХСУ” – Борово и Диана Стойчева – директор на ЦСРИ „Детелина”.
            Директорът подари на новите услуги символичен подарък – подкова, обкичена със здравец - за късмет, здраве и дълголетие. Преходно жилище „Патиланци” е настанено в бившите помещения на Дневен център за деца с увреждания. През 2013 г. Община Борово взе решение да трансформира социалните си услуги, като закри двата дневни центъра поради недостатъчен брой потребители от целевата група – деца с увреждания. В Преходното жилище живеят шест девойки и младежи на възраст от 16 до 18 г., пет от които от ДДЛРГ „Св. Иван Рилски” – село Брестовица, а една девойка от ДДЛРГ „Калина” в село Стърмен, Община Бяла. Младежите от Преходно жилище получават подкрепящи услуги в Центъра за обществена подкрепа в град Борово.
           
Гостите бяха посрещнати с хляб и сол на входа на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Св. Иван Рилски” в село Брестовица. Почти три години Наталия Белчева ръководи екипа на Дома след дисциплинарното уволнения на бившия директор Любчо Василев. /Той беше уволнен от настоящия кмет на Община Борово. През месец февруари 2014 г. ВАС отхвърли жалбата на бившия директор за незаконно уволнение и сложи справедлив край на претенциите на Василев/. През тези три години бившият психолог  и настоящ директор съумя да ръководи екипа си така, че да преодолее тежкото наследство и да превърне ДДЛРГ „Св. Иван Рилски” в място не по-малко привлекателно от новите услуги. Днес децата и младежите от трите услуги в Брестовица /ЦНСТ, ДДЛРГ и Преходно жилище/ разполагат със сходни битови условия, с равен достъп до подкрепящи услуги и с множество развлечения, а за правилното и пълноценно хранене на питомците, включително и на тези, за които са необходими специални диети, се грижи Общинското предприятие „Обществено хранене и социални услуги”.
Центърът за настаняване от семеен тип „Св. Мина” е създаден в обособени помещения на втория етаж на сградата, в която се помещава ДДЛРГ „Св. Иван Рилски”. Името на услугата е избрано от Мариана Минева – директор на дирекция „Специализирана администрация” в Община Борово. Свети Мина се счита покровител на семейството, както и на болните, страдащите, бездомните. Още от 2010 г. Община Борово взе решение да обособи помещенията на втория етаж за самостоятелна услуга, първоначално Преходно жилище, сега – ЦНСТ. Ремонтът на помещенията е извършен с общински средства, а обзавеждането закупено със средства от Фонд „Социална закрила”. Едва през 2014 г. след компенсирани промени в системата на социалните услуги на община Борово са прехвърлени средства за разкриване на услугата. В момента в ЦНСТ „Св. Мина” живеят 12 младежи с интелектуални затруднения, които получават подкрепящи грижи в ЦСРИ „Детелина” – град Борово.
            Центъра за обществена подкрепа в град Борово наследява помещенията на Дневен център за деца с увреждания „Слънце”, като приютява 33-мата потребители на двата закрити дневни центъра. Тъй като ЦОП – Борово ще предоставя почасови услуги ще работи и с потребители от други целеви групи – деца в риск от отпадане от училище от цялата община, с приемни семейства, кандидат осиновители и осиновители. През следващите месеци към ЦОП – Борово ще бъдат насочени 22-те приемни семейства от общините Бяла и Борово. Те ще бъдат консултирани от социалните работници и психолога на ЦОП – Петя Георгиева, Юлия Янева и Миглена Друмева.
           
Новите услуги бяха открити с водосвет, отслужен от презвитер Димитър Димитров. Местният свещеник е чест гост и духовен наставник на децата и младежите от социалните услуги в село Брестовица. За своите млади приятели отец Димитър създаде иконостас в дневната на новото ЦНСТ.
            През 2014 г. Община Борово продължава да бъде доставчик на девет социални услуги в общността – ЦОП, ЦСРИ, ДДЛРГ, ЦНСТ, Преходно жилище, Защитено жилище - делегирани от държавата дейности. С бюджет от над 300 000 лв в Община Борово функционира и Общинско предприятие „Обществено хранене и социални услуги”, което доставя услугите Домашен социален патронаж и „домашен помощник – домашен санитар”. Със средства на ОП „РЧР” Община Борово доставя услугата „личен асистент”. Днес на среща - разговор с гостите от държавните структури социалните работници от общинските услуги отговориха на въпроса: „А оттук - нататък накъде?” по следния начин: към предстоящото преструктуриране на ДДЛРГ „Св. Иван Рилски”, към развиване на услугата „приемна грижа” в цялата община, към създаване на социално предприятие, предоставящо възможност за работа на младежите с увреждания, към създаване на ЦНСТ за стари хора.

Общинската система от социални услуги се стреми да създаде добра практика – система от социални услуги в подкрепа на всички хора в неравностойно положение в малка община.
Текстът е писан през м. юни 2014 г.


"Детелина" - името на надеждата"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!