С курбан от рибена чорба открихме екопътеката в Батин

На 22 октомври 2014 г. се проведе поредното мероприятие от празничната програма на Община Борово по повод 30-годишния юбилей на града – център на община. Празник на рибата се провежда за втори път в село Батин, проведе се през месец октомври, за да съвпадне с откриването на новата екопътека, изградена по мярка 313 на Оперативна програма за развитие на селските райони.
            Село Батин е едно от най-живописните села в общината. Красивият изглед към Дунава, богатото историческо наследство от Античността, Средновековието и Възраждането, съхранените местни обичаи, наричания, песни са активите, които дават основание на местните управници да планират селото да се превърне в една от популярните  туристически дестинации в областта. Община Борово инвестира в археологически разкопки в древното селище „Скайдава” и приключи работата по проект, по който беше изградена екопътека на брега на Дунава.
            Изграждането й започва през 2013 г., след спечелен през същата година  проект по мярка  313 на ОП “Развитие на селските райони 2007-2013” – “Изграждане на туристическата инфраструктура – съоръжения и места за отдих в Община Борово, област Русе”,  на стойност 298 486 лв. Туристическото съоръжение започна да се посещава от любопитни туристи още преди завършването си. Вчера кметът на Община Борово – Георги Георгиев и кметът на село Батин – Бахри Ефраимов прерязаха лентата и обявиха туристическото съоръжение за официално открито.
           
Сред изградените атракциони е и открита сцена и места за сядане. В празничния ден там самодейни колективи изнесоха музикална програма. От новата сцена се открива великолепна гледка към река Дунав и Дойчов остров. Община Борово има  изключително активни самодейни певчески колективи към местните читалища и пенсионерски клубове. Общината и местните самодейци активно работят за съхраняване на местното етнографското и фолклорно наследство. Град Борово пък е  домакин на най-големия фолклорен фестивал в област Русе – „От Дунав до Балкана”. Тази година самодейните колективи - над 30 на брой в цялата община изнесоха  петчасова програма във фестивалните дни. Вчерашните изяви на самодейците дадоха идея на откритата сцена в село Батин да се провежда вътрешно общинско първенство, което да е първи кръг на Фолклорния фестивал през 2015 г.
           
Батинчани бяха организирали приготвяне на рибена чорба на открито, като за целта бяха закупени 30 кг дунавска риба. Местният специалитет беше приготвен по две различни рецепти, а домакините и гостите имаха възможността да опитат и от двата вида и да направят съпоставка.


Текстът е писан през м. октомври 2014 г.





История, изхвърлена от сайта на община Борово
Следващият текст, който открих случайно показва резултатите от безхаберието след време, само след две години, посетилите екопътеката виждат и описват това.
http://myroads.mobi/16758/ot-byala-prez-belyanovo-do-batin-ot-most-na-most-ta-do-ostrov/

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!