Юбилейно честване на 30-та годишнина от обявяването на Борово за град

По случай  30-та годишнина от обявяването на Борово за град Община Борово планира поредица от празнични мероприятия, които започнаха още в края на месец август  и ще продължат до 1 ноември – Деня на народните будители. Планирани бяха мероприятия от различен характер в различни населени места – по камерни и по-масови. Настоящият формат на честванията на 5 септември като юбилеен празник на цялата община датират още от 1994 г., когато с поредица от мероприятия тогавашното ръководство на Община Борово с кмет Радослав Рачев, отбелязва 10-та годишнина от обявяването на Борово за град.
През 1998 г. по предложение на Националното сдружение на общините в Република България се поставя началото на ежегодно честване на Ден на общината. През 1998 г. Денят на Община Борово е честван на 7 октомври, а от юбилейната за града и общината 1999 г. се взема решение празникът да се чества на 5 септември – като най-важна дата в новата история. През всички юбилейни години – 1994, 1999, 2004, 2009 и 2014 г. общинските управленски екипи следват зададения формат на празниците – поредица от празнични мероприятия за всяка възраст, вкус и предпочитания – изложби, театрални постановки, кулинарни надпревари, забавни и развлекателни състезания, спортни турнири и демонстрации, авто и мото шоу, детски пленери и  състезания. Традиционен за честването на  деня 5 септември е концертът на ансамбъл или гостуващ изпълнител, като през последните години стана традиция той да се провежда на откритите сцени в централната част на града.
         
 От 2008 г. като част от празничната програма на Община Борово се провежда Фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана”. От 2008 до 2011 г. един от състезателните дни съвпада с деня 5 септември, като след него се провежда концерт на най-добре представилите се изпълнители. В последните три години Фестивалът придобива повече самостоятелност, провежда се на 6 и 7 септември.
            От началото на настоящия мандата на кмета Георги Георгиев се възроди и традицията във всяко от населените места да се провежда по едно от предвидените мероприятия. Празничната програма за юбилейната 30-та годишнина стартира на 29 август с мероприятия на самодейни колективи и гостуващи изпълнителки в селата Волово и Брестовица. Самодейният театър при НЧ „Искра 1898” отново представи комедията „Свекърва” на Антон Страшимиров. Представлението се състоя в навечерието на традиционния за град Борово панаир /30 и 31 август/ и бе посетено и от много гости на града.
    
  На 30 август в село Екзарх Йосиф се състоя традиционния Ден на ябълката. В празничната програма взеха участие Поли Паскова, танцов състав и самодейни изпълнители от местното и гостуващи читалища, бяха изложени 24 сорта ябълки, отглеждани на територията на селото, както и  кулинарни изделия с ябълки, приготвени от местни майсторки.
            На 1 септември за пръв път в юбилейната програма се проведе Ден на социалните услуги. Бе уредена изложба с произведения, изработени от потребителите на всички услуги в общината. През 2014 г. се чества и 10-та годишнина от стартирането на дейността на първата и най-голяма до момента социална услуга, делегирана дейност – Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания „Детелина”. Бе показан юбилейния филм „Детелина” – името на надеждата”.
                      На 2 септември в град Борово се проведе представяне на излязлата от печат книга на Илия Калинов „Село Екзарх Йосиф”. Книгата е написана през 1988 като историко-етнографски очерк за родното село на автора. В продължение на 40 години Илия Калинов написва 10 книги за селото си, първата и най-обемната през 2014 г. бе отпечатана с финансовата подкрепа на Община Борово. През 2014 г. по повод 30-годишния юбилей Община Борово финансира издаването на пет книги.
                     
  По случай юбилея на града и общината Общински съвет – Борово взе решение за обявяване на двама почетни граждани на общината Илия Калинов от село Екзарх Йосиф и Тодор Билчев от село Горно Абланово. И двамата са познати на местната общественост с краеведческата си дейност и исторически проучвания.
            На 3 септември в град Борово гостува самодейният театрален състав при НЧ „Христо Ботев 1928” – село Обретеник с комедията „Вражелец” на Ст. Л. Костов. По традиция Обретенският самодеен театър подготвя ежегодно една комедия, която представя  пред местното население в навечерието на Великден, а за Дните на общината постановката се представя в общинския център.
            На 4 септември беше излъчен юбилеен филм, представящ в снимки и текст най-важните събития от последните 30 години, обществените промени и юбилейните чествания в град Борово.
               
Празничната програма за 5 септември също следва утвърден през годините сценарий –  часовете до обяд са посветени на спортни състезания и демонстрации. В ранния след обяд по традиция се организира детско шоу. Тази година, в 18,30 часа на тържествена церемония бяха обявени пред обществеността новите почетни граждани на община Борово.
            В 20,00 часа поради проливния дъжд официалната част и празничния концерт на ансамбъл „Загоре” се проведоха в големия салон на НЧ „Искра 1898”, което приюти много от празничните мероприятия. С тържествена заря бе отбелязан 30-годишния юбилей на града и Деня на Съединението – 6 септември.
                   
В ранната утрин на 6 септември започна Седмото издание на Фолклорния фестивал „От Дунав до Балкана”, което приключи няколко минути преди полунощ на 7  септември.
               Следват мероприятия в селата Батин и Горно Абланово – Празник на рибата и откриване на новопостроеното с даренията на видния филантроп Игнат Канев читалище и културен център. По време на откриването ще бъде представена книгата „Горно Абланово” – историческо изследване на Тодор Билчев и Йорданка Ватева. Празничният маратон ще завърши на 1 ноември – Деня на народните будители с представянето на сборника – „Борови иглици” 2 – поезия на боровчани.

История, изхвърлена от сайта на община Борово

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!