В Деня на народните будители отбелязахме 90-годишен юбилей на НЧ „Канев – Пробуда 1924” – село Горно Абланово

„Та, ти казвам, българино! Кай се, кай се в своето читалище! Себе си занеси там, детето си. И детето на детето си. И посвети го в наука и култура, понеже читалището, после църквата е твоят храм. „И го почитай!” – с тези думи започна тържественият концерт, посветен на 90-годишния юбилей на НЧ „Канев – Пробуда 1924”. Той се проведе в навечерието на Деня на народните будители.
            След тридесет години за пръв път горноаблановчани имат възможността да проведат общоселско мероприятие в читалищен салон. Това стана възможно благодарение на дарителския жест на строителния магнат Игнат Канев, родом от Горно Абланово. С неговото щедро дарение от близо 300 000 канадски долара за строителство и обзавеждане и с финансовото участие от 71 000 лв на  Община Борово в селото се извиси красива сграда, която беше открита на рождения ден на дарителя – 6 октомври 2014 г. На този ден г-н Канев навърши 88 години, дойде си специално от Канада, за да отпразнува рождения си ден в родното село, беше придружаван от цялото си семейство, включително от четиримесечната внучка Игнатия Анна.
           
Народно читалище „Пробуда” е създадено на 6 февруари 1924 г. от родолюбивия учител от Горно Абланово и директор на прогимназията Панайот Попов. По негова инициатива се провежда първото учредително събрание, на което са присъствали 26 будни жители на Горно Абланово. На това събиране се дава име на новооснованото читалище „Пробуда”, избира се читалищно ръководство. Първите крачки на новото читалища са били трудни, липсвали са постоянни помещения, липсвало е правилно отношение на управляващите към читалищното дело. Въпреки трудностите то успява да организира за времето си голяма просветна дейност. Изнасят се беседи, реферати. През 1931 г. за пръв път се изнасят пиеси. Читалищната дейност получава силно развитие след 1946 г., когато за председател е избран Минчо Христов, читалищното ръководство започва да набира средства и да набавя литература за библиотеката.
            Най-големите успехи читалището в Горно Абланово постига след 1962 г., благодарение на една родолюбива горноаблановчанка Николинка Борисова и на нейната първа помощничка Пенка Божанова. Същата година се открива танцова трупа, с ръководител Колю Тринков. През 70-те години към читалището съществува женски битов хор, театрален и танцов състав, оркестър. През 1986 г. самодейците от читалището участват в Петия национален събор на народното творчество в Копривщица, откъдето се завръщат със сребърен медал.
           
След почти десетгодишен период на затихване, през 1996 г. самодейността в НЧ „Канев – Пробуда 1924” се активизира благодарение на Красимира Живкова, Еленка Симеонова, Данка Георгиева и Мария Цветкова. Създава се ГАФ „Аблановски гласове”, която днес е сред най-изявените самодейни колективи от Община Борово, носител на безброй награди, грамоти, медали и отличия от местни, регионални и национални форуми. През 2010 г. , „Аблановски гласове”, ръководена вече от Пенка Бенкова участва в поредния събор на народното творчество в Копривщица, откъдето се завръща с награда. През 2010 г. се създава певческа група „Надежда”, а през 2011 г. мъжка певческа група.
            Днес Народно читалище „Канев – Пробуда 1924” е сред най-ярките имена не само в самодейността в общината, но и в областта. На Седмото издание на Фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана” читалището се яви с три певчески групи, представи автентични хора и обичая „Пеперуда”. През м. август телевизия „Дестинация България” направи филм за Община Борово със заглавие „Община Борово хранител на местните традиции”, като един от епизодите бе сниман в Горно Абланово и показа нестихващата и до днес традиция да се издирва, записва, съхранява и разпространява местното етнографско и културно наследство. Тук не бива да се пропусне името на един от най-дългогодишните самодейци и достойни читалищни деятели  Кунчо Венков –  акордеонист и ръководител на мъжката певческа група.
           
Работата на читалищното настоятелство и на самодейните колективи в Горно Абланово може да бъде посочена за пример или добра практика. То неуморно е подкрепяно от учителите от Основно училище „Христо Ботев”, те са не само ръководители на детските колективи, но и активни участници в читалищната самодейност.
            През 2014 г. читалищното настоятелство взе решение да добави името на Игнат Канев към името „Пробуда”, за да изрази благодарността си към щедрия дарителски жест на големия си съгражданин. Така на 90-та година от създаването си читалището посреща юбилея си с името „Канев – Пробуда 1924”
            Не бива да се забравя името и на голямата певица, участничка в „Мистериите на българските гласове” почетната гражданка на Община Борово – Руска Недялкова, която винаги взема участие в местните читалищни мероприятия. Добри думи трябва да се кажат и за местния кмет – Росен Иванов, който неуморно подкрепя читалищната самодейност и всички местни културни прояви.
           
2014 г. е годината, която ще се запомни с много културни събития, свързани с Горно Абланово. През 2014 г. по повод 30-годишния юбилей на Община Борово бе отпечатана историята на село Горно Абланово. Тя е един огромен труд на двама радетели за културата и просветата в днешното време – Тодор Билчев –  краевед и писател, почетен гражданин на Община Борово, автор на седем книги, посветени на населените места от общината; и Йорданка Ватева – библиотекар в читалището. До 2014 г. Горно Абланово имаше своята малка история, която не наброяваше дори 100 страници, тя беше дело на покойния Никола Манев, излязла бе от печат през 1970 г. Повече от 50 години аблановчани очакваха своята голяма история. Имаха възможността да я видят за пръв път на 6 октомври, заедно с новата сграда на родното читалище. Книгата бе издадена по инициатива на кмета на Община Борово – Георги Георгиев, който внесе предложение до Общински съвет – Борово за финансиране на издаването на пет книги, с които да се почете 30-годишния юбилей на общината. „Горно Абланово” на Тодор Билчев и Йорданка Ватева е издадена от русенското издателство „Гаяна” и ще бъде представена от авторите си на 14 ноември 2014 г. в сградата на новото читалище. Снимката на корицата е подарък от друга аблановчанка – Надежда Данева.
            На тържеството по случай юбилея читалищното настоятелство връчи почетни знаци на всички свои заслужили деятели или на техните наследници, написали с труда си златните страници на културната история на своето село.


Текстът е писане м. ноември 2014 г. 
"История, изхвърлена от сайта на Община Борово"

Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!