Обичаи за дъжд в Горно Абланово


Пеперуда

И още един обичай, съхранен в спомените на аблановчани – пеперуда за дъжд. Пеперуда – молебен за дъжд – е познат във всички наши села, а в Екзарх Йосиф се е правел и Герман.
През август 2014 г. за пръв път самодейци от местното читалище „Канев – Пробуда 1924“ направиха възстановка на старинния молебен за дъжд. „Премиерата“ беше заснета от екип на предаването „Фолклорът“ на телевизия „Дестинация България“ – с автор и водещ Илияна Найденова. Присъствах на снимките, възстановката беше много добра и поканих самодейците да я покажат на Фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“, Седмо издание, което беше посветено на 30-годишния юбилей на град Борово.
На 5-ти септември трябваше да се проведе тържественият концерт, а на 6 и 7 септември – Седмото издание на фестивала. Всички събития трябваше да се случат на открито, но вечерта на 5-ти септември рукна проливен дъжд. Наложи се тържественият концерт да се проведе в читалищния салон.
На другия ден се явиха самодейците от Горно Абланово и изиграха своята „Пеперуда“. Тогава местните зевзеци измислиха вица: вечерта на 5 септември валяло, защото в Горно Абланово репетирали пеперуда. Такъв беше шеговитият отзвукът тогава от този старинен ритуал.
Сушата е чест гост в нашите села, до днес са живи местни жители, които помнят голямата суша от 1948 г. Тогава за последен път е правена пеперуда от жените в Горно Абланово, за да бъде измолен ситен и продължителен дъжд, който да напои земята и да спаси труда на хората. В миналото житото, ожънато от нивите на стопаните, трябвало да прехрани семейството до следващата жътва.
Ако храната не достигне, се предприемали пътувания до добруджанските села, като оттам се закупувало жито срещу други налични продукти, главно вълна. Съществувала е практиката да се прави хляб от ечемик, който зрее по-рано от житото, или да се жъне на „ачерман“. Това означава: преди да се ожъне цялата нива, се ожънва житото по краищата ѝ, където е сято по-рядко и затова по-рано и по-бързо узрява. (Снимка 30. „Пеперуда“ – възстановка на обичая от самодейците при НЧ „Канев – Пробуда 1924“ – село Горно Абланово, август 2014 г., при заснемане на филм „Пеперуда“ от телевизия „Дестинация България“.)
Пеперудата е молебен за дъжд. В Горно Абланово за пеперуда се избира девойка или по-малко момиче, първородна дъщеря на родителите си. Съблечена по риза, тя бива окичена от жените с бъзе и зелени клонки, на главата ѝ се слага венче от зеленина. Жените водят пеперудата от къща на къща. В дворовете пеят и играят хоро на песента, а пеперудата размахва ръце като крила, все едно ръси с вода.

Пеперуда, лятала, лятала,
Пеперуда, лятала, лятала.
И се на Бога молила, молила:
– Я дай ми, Боже, ситен дъжд, ситен дъжд!
– Я дай ми ,Боже, ситен дъжд, ситен дъжд!
Да полее нивята, лозята,
да пораснат житата, житата!

Всяка стопанка излиза с менче в ръка и ръси пеперудата с вода и с брашно през сито. Наричанията подсказват, че на стопаните е необходим ситен, но продължителен дъжд, който да вали спокойно, за да напои земята и посевите. Освен това стопанката дарява пеперудата и съпровождащите я жени с хляб или брашно, за да има берекет и хлябът в домовете да не свършва. Яйца не се даряват, за да няма градушка.
Практикува се гадаене със сито. Стопанката търкулва ситото, ако то се захлупи, предстои тежка и неплодородна година, ако падне на дъното – очаква се добър берекет.
След като обходят всички къщи, жените отиват на чешмата, там ръсят отново пеперудата с вода, пръскат се, смеят се и повтарят молбите за дъжд.
Разкичват листата от девойката – пеперуда – и ги хвърлят във водата, както и венчето от главата ѝ, с пожелания: „както водата влачи венеца, тъй кротко да вали дъждеца“. По запалена свещичка, прикрепена на кора от дърво, пусната по водата, се гадае за приетата/отхвърлената молба от Бога.
От дареното брашно се омесват хлябове, слага се трапеза, на която се канят всички хора от селото и хлябовете се раздават за берекет – да не свършва хлябът в домовете им.

Статията е от книгата ми "Истории от вчера"
към "На село е най-добре"


Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!