Легендата за Койка и поп Мартин

Още през март 2013 г. Венета Христова, пенсионирана детска учителка от село Обретеник, ми разказа свои спомени. В детството ѝ много често се налагало да се извървява пеш пътят между село Обретеник и село Батишница. Той, макар и кратък, бил уморителен за детските крака. Майка ѝ, за да я насърчи, ѝ казвала: „Не остана много, стигнахме до „Койката“. Детското любопитство било голямо – каква е тази „койка“, за която майка ѝ толкова често говори. Оказва се, че „Койката“, в близкото минало, наричали мястото, където според легендата поп Мартин от село Батин удавил жена си – красивата Койка, заради това, че турският бей Манук паша я отвел в харема си. Венета Христова донесе стар брой на вестник „Дунавска правда“ от 1987 г., в който е публикувана легендата за Койка. Същата легенда открихме в книгата „Батин“ на Анка Колева и Тодор Билчев, тя е разказана на авторите от Цвятко Райков от село Батишница.
Легендата илюстрира тежкото положение на българина под робство, който е уязвен не само в обществен, но и в личен план. Събитията, които си припомнихме, са се развивали в началото на 19-и век – между 1806 и 1810 г., според авторите на книгата за Батин. Поп Мартин е роден през 1778 г. в село Батин.
Според легендата Койка се родила в село Батишница. Била толкова красива, че мълвата за нея се носела по цялото поречие на Лом, а и далеч по всички съседни села. Поп Мартин Иванов се оженил за нея, но много скоро аскерът от Батинската крепост започнал да става невъздържан в отношенията си към красивата попадия. Попът бил принуден да се мести със семейството си от село на село, но на-всякъде се случвало все едно и също.
По това време русчушкият първенец Манук бей устроил нечувана жестокост над поп Мартин. Поканил го с жена му на гости, по обичай попадията била заведена в харема на бея. Когато поп Мартин станал да си тръгне, беят му казал, че жена му – красивата Койка, доброволно решила да остане в харема му. Цяла година поп Мартин обикалял първенци, кадии и пашѝ, но напразно – не намерил справедливост. Накрая се свързал с дружината на Вълчан войвода и поел по хайдушките пътеки.
След дълги години Койка най-накрая измолила Манук бей да си иде в родното село Батишница, за да види майка си и баща си. Поп Мартин, подпомаган от няколко хайдути от четата, видял в това възможност за отмъщение. Хайдутите завардили гористата местност „Перестица“. В кървава схватка придружителите на бейската жена били избити. Тогава поп Мартин се обърнал към нея с един въпрос: „Защо не избяга от харема?“. Оправданията на бившата попадия не били в състояние да отменят смъртната присъда – попадията и детето ѝ от бея били удавени в кладенеца, който разхлаждал пътниците, преминаващи през местността „Перестица“. Поп Мартин опазил живота само на своя син Асен и с него се прехвърлил във Влашко. От тогава легендата за Койка и поп Мартин се разказва цели столетия. Разказва се и днес. В памет на красивата Койка местността носи името „Койката“.
Според друг от нашите потребители – Ангел Игнатов, кладенецът, заради който местността станала известна с името „Койката“, съществувал доскоро. По спомените му той е свързан с още един нещастен случай – в него се удавил човек, затова накрая бил затрупан. Намирал се зад спирката на гара Батишница, там, където се срещат пътищата Обретеник – Батишница и Борово – Две могили. (Снимка 6. Каменен стълб на мястото, където се е намирал кладенецът, в който според легендата поп Мартин удавил жена си Койка – зад кантона на с. Батишница по пътя Две Могили – Борово)
Със сигурност знам, че тук се е намирал кладенецът, в който е удавена Койка, защото Венета Христова ми го показа един ден докато пътувахме към Обретеник.

в. Форум – бр. 11, 2013.
в. Боровчанинъ – бр. 4, 2015.




Коментари

Популярни публикации от този блог

Конфликтът между Иван Вазов и кръга "Мисъл"

Жътва е...

Самодива къща и деца не гледа!